Al contraatac

Almudena

Ha arribat el fred. Ella espera al saló mentre cau la tarda. Porta l'abric posat i una manta sobre les cames

2
Es llegeix en minuts

Ha arribat el fred. I ella es frega les mans. El fred entra per les finestres encara que estiguin tancades. Es cola per sota de la porta encara que hagi passat totes les claus del pany fa estona. Ella es frega les mans. El sol d’hivern, que al banc del carrer escalfa lleument els seus artells, desapareix al saló quan es fa fosc. La penombra s’apodera de la sala. L’interruptor hi és sense ser-hi. No s’usa. No s’acciona. No existeix. I així fins al matí següent. Quan torna a entrar la llum des de fora. Mira i remira el munt de papers que hi ha sobre la taula. Ha sentit a la ràdio que el desembre comença amb una pujada del 10% en la factura de l’electricitat. Agafa un dels papers que li recorda que aquesta vegada tampoc podrà pagar.

    

La pobresa energètica segueix sent una realitat al nostre país encara que ja a penes es parli del tema. Més de quatre milions de persones, el 10,1 % de les llars, són com Almudena segons les dades d’Eurostat del 2016. Són dades però són persones. I es freguen les mans com ella. En l’última dècada al nostre país la despesa en aquest tipus d’energia s’ha disparat fins al 37%. No obstant, els ingressos només han pujat en el mateix període un 2,7%.

    

Entretots

Títol del tema (Auto)

Subtítol del tema (Auto)

Fa un any una àvia de Reus, de nom Rosa, va morir després que la seva vivenda patís un incendi per culpa d’una espelma que ella havia encès al no tenir corrent elèctric. Tenia 81 anys. I feia gairebé deu mesos que no podia pagar el lloguer. Llavors es van prometre moltes mesures des de la política. La primera d’elles va ser que mai més hi hauria talls a les llars més vulnerables. Cosa que ha seguit succeint. Ara les empreses estan obligades a informar abans de fer-ho i es dona quatre mesos al client. Van sortir llavors alguns polítics molt indignats. Aquella preocupació va donar lloc al primer pacte entre el PP i el PSOE al qual després es va sumar Ciutadans. Però el cert és que s’ha trigat un any a posar en marxa un protocol que implica, entre altres coses, l’anomenat bo social.

    

Notícies relacionades

En el cas de famílies en situacions molt greus són els ajuntaments i les comunitats autònomes, i en concret els seus serveis socials, els que hauran d’assumir el cost. En alguns casos la meitat de la factura en concret.

 Sense fons

Una vegada més una norma nacional carregada de bones intencions però sense dotació suficient des de l’Estat central. I aquesta setmana una jutge ha donat per suspès el protocol de la Generalitat contra la pobresa energètica. Ha donat la raó a Endesa al considerar que la prohibició del tall de subministraments davant un impagament envaeix competències estatals. Ha arribat el fred. Ella espera al saló mentre cau la tarda. Porta l’abric posat i una manta sobre les cames. I un dia més es frega les mans.