Al contraatac

Tolerància zero

Fa temps que sabem que a Trump els fets li són igual i no li va malament.

2
Es llegeix en minuts
zentauroepp48681331 file photo  u s  president donald trump speaks during a join190618174719

zentauroepp48681331 file photo u s president donald trump speaks during a join190618174719 / Kevin Lamarque

Ha costat més de dos anys que l’equip de Telemundo Noticias aconsegueixi l’entrevista més esperada per periodistes de tot el món. Fins ara, Donald Trump mai havia accedit a asseure’s amb una cadena de televisió amb l’espanyol com a llengua principal i, per tant, amb la comunitat llatina com a principal audiència.

Primera clau: Trump potser comença a interessar-se pel vot hispà en plena campanya per a la reelecció. Aquesta setmana l’hem vist davant José Diaz-Balart, que, de manera directa i sense contemplacions, va preguntar una vegada i una altra pels temes més delicats i importants per al seu públic. Diaz-Balart tenia un paper complicat, malgrat la seva extensa experiència entrevistant líders dels Estats Units. Però ho va resoldre de manera excel·lent.

Notícies relacionades

Pràcticament des de l’inici li va recordar les seves declaracions, tuits i, sobretot la seva decisió de separar famílies com a centre de la política migratòria. “¿Té vostè res en contra dels immigrants?”, li va etzibar el periodista. “Els estimo, m’encanten”, va respondre, i va afegir que la comunitat llatina també el vol a la Casa Blanca. Afirmació com menys doblement qüestionable perquè no es comporta amb massa empatia i perquè no va saber esmentar a Diaz-Balart una sola enquesta que confirmi aquest recolzament a la seva gestió.

En un intent d’escapar-se de les preguntes, Trump va respondre que va ser Obama el responsable de separar les famílies i que ha sigut ell que ha firmat una ordre per revertir-ho. Díaz-Balart li va recordar que va haver de fer-ho obligat per la justícia i que, en el dia d’avui, el seu Govern no sap quants nens continuen lluny dels seus pares per l’anomenada política de “tolerància zero”. Fa temps que sabem que a Trump els fets li són igual i no li va malament. I que ha creat escola en altres llocs del món. Per això és molt d’agrair la presència d’un periodista que li recorda les seves mentides, que el situa davant les dades i que no permet aquest tipus de retòrica dels qui generalitzen i criminalitzen. En un moment donat, Diaz-Balart li pregunta com descriuria en una paraula la seva presidència. “Excelència”, respon Trump. Això després de 21 minuts parlant sobre Mèxic, Cuba, Veneçuela, sobre homes i dones migrants expulsats que han contribuït a fer millor els Estats Units, sobre nens engabiats en cel·les... i just abans d’explicar somrient que dorm molt bé a les nits. 

Temes:

Donald Trump