Reconèixer Jerusalem, posar l'olla del Pròxim Orient a un foc viu

2
Es llegeix en minuts
zentauroepp38555101 trump170522160334

zentauroepp38555101 trump170522160334 / MANDEL NGAN

Si Donald Trump declara avui que Jerusalem és la capital d’Israel, el president tirarà per la borda set dècades de diplomàcia i posarà l’olla del Pròxim Orient a un foc molt viu. Encara que ningú sap què passarà si arriba la declaració, el primer ministre Benjamin Netanyahu ha donat instruccions a les forces de seguretat israelianes per preparar-se per als pitjors escenaris.

    

Països com França i Alemanya han advertit a Trump que no faci aquest pas. També ho han fet països com Jordània i l’Aràbia Saudita. Hi ha un ampli consens al món, del qual s’exclou una vegada més Israel, que no és una idea brillant reconèixer que Jerusalem sigui la capital d’Israel en el context actual.

    

Cap ambaixada estrangera és a Jerusalem. Totes són a Tel Aviv perquè la comunitat internacional no reconeix la declaració unilateral d’Israel que Jerusalem és la seva capital eterna i indivisible. En el passat hi va haver alguns estats de l’Amèrica Llatina que van fixar la seva representació diplomàtica a Jerusalem. Van ser dictadures que ho van corregir tan bon punt hi va haver eleccions democràtiques en aquells països.

    

És cert que les seus de tots els ministeris són a Jerusalem, amb excepció del de Defensa, que és a Tel Aviv, però això no ha aconseguit canviar el consens internacional. De fet, hi ha algun ministeri que opera des de fa anys des del sector ocupat de Jerusalem. La comunitat internacional simplement no va actuar al seu moment i va permetre aquestes  irregularitats que solen tenir l’efecte contrari al que desitja per exemple Brussel·les, o almenys al que diu que desitja Brussel·les.

    

Que Alemanya o França es posin a plorar després que Trump hagi amenaçat amb reconèixer la capitalitat de Jerusalem és una actitud que es pot qualificar d’hipocresia, ja que no és més que una gota d’aigua en l’oceà de greuges als palestins que alemanys i francesos han permès al llarg de dècades. A la seva mà, més que en cap altra, ha estat resoldre aquest conflicte, però ni han fet res ni fan res per aconseguir-ho.

Notícies relacionades

    

Si es confirma l’anunci de Trump, als territoris palestins hi haurà protestes. No sabem si seran puntuals o si perduraran. Alguns líders àrabs han indicat que és probable que es declari una tercera intifada. Potser és molt dir, encara que de ben segur ni el president Mahmud Abbàs ni Benjamin Netanyahu sàpiguen com evolucionarà el nou escenari. Netanyahu diu que està preparat, però ja hem vist que les paraules les carrega del diable i les coses poden escapar-se de les mans per més que un s’esforci en el contrari.