Israel passarà fugaçment per la Haia

És obvi que el judici del Tribunal Internacional de Justícia no tindrà conseqüències de gran calat per a l’Estat jueu, ben protegit per les grans potències occidentals, sobretot pels EUA i Alemanya.

3
Es llegeix en minuts
Israel passarà fugaçment per la Haia

Eugenio García Gascón

Tot i que el judici que es desenvolupa a la Haia pot oferir alguna sorpresa, és obvi que no tindrà conseqüències de gran calat per a Israel. Les primeres decisions del Tribunal Internacional de Justícia es faran públiques els pròxims dies, però la qüestió nuclear del genocidi es pot demorar diversos anys i, en tot cas, l’aplicació de la sentència no sembla probable sota cap punt de vista.

Israel està ben protegit per les grans potències occidentals. Els Estats Units i el Canadà no han tardat gens a afirmar que no veuen cap mena de base per jutjar Israel per genocidi, alhora que Alemanya també s’ha afanyat a comunicar que es personarà a la Haia per defensar l’Estat jueu de les acusacions de Sud-àfrica.

Aquests tres precedents indiquen que Israel eludirà una vegada més la justícia internacional. En el cas d’Alemanya, la memòria de l’Holocaust sembla justificar-ho tot, inclosos els terribles bombardejos de l’aviació israeliana que han arrasat tota la Franja de Gaza, amb cadàvers encara als carrers i sobre els quals passen els tancs.

Per a Alemanya, la injustícia que es va cometre en la Segona Guerra Mundial perdura en la memòria d’aquest país fins al punt que qualsevol cosa que faci Israel compta amb el vistiplau de Berlín, encara que sigui horrible, una cosa que es veu periòdicament. Israel s’aprofita d’aquesta circumstància una vegada i una altra.

Amb els Estats Units passa una cosa similar a causa de l’enorme influència dels lobbies jueus en aquell país. Aquests poderosos grups de pressió han obligat el president Joe Biden a jugar amb el futur del partit demòcrata en la carrera per a les eleccions del novembre. Biden està perdent una part essencial del suport dels demòcrates progressistes, especialment joves, i s’està creant una situació que afavoreix substancialment el partit republicà de Donald Trump.

La situació és desfavorable per als demòcrates, i es fa evident que el primer ministre Benjamin Netanyahu té un gran interès que guanyi Trump a costa de Biden, ja que els republicans congenien amb les ambicions sionistes millor que els demòcrates, encara que siguin forassenyades.

Les posicions dels Estats Units i Alemanya no estan justificades de cap manera racional, però són comprensibles per la pressió dels lobbies i per les seqüeles de l’Holocaust. A més, avancen que, passi el que passi a la Haia, no tindrà cap mena de conseqüència per a Israel, que continuarà endavant amb les seves polítiques d’expansió als territoris ocupats i forçant l’èxode d’un gran nombre de palestins.

Amb aquest context, el Tribunal Internacional de Justícia de la Haia s’ha convertit en un aparador i els seus resultats, que són independents de les decisions dels magistrats, ja els coneixem per endavant. Sí, és un episodi molest per a Israel, però no tindrà cap repercussió dolorosa, més enllà que els israelians podran comprovar una vegada més que el món és un lloc perillós i ple d’antisemites.

Notícies relacionades

Això és el que indica la narració oficial a Israel. Els antisemites del món sencer no són capaços de comprendre que el Gran Israel és un regal diví al poble elegit en el qual els estranys no han d’intervenir, i que els palestins farien millor de buscar-se algun altre lloc al planeta per viure, o com diuen alguns ministres, marxar a Occident per sempre i abandonar la Terra Promesa per Déu als jueus, inclòs el contracte de cessió que conté la Bíblia.

Els Estats Units i Alemanya no han fet res per salvaguardar els drets bàsics dels palestins. És cert que en alguna ocasió han formulat declaracions més o menys confuses, però res més. La justícia tant els fa. Les morts de 1.400 israelians són determinants, mentre que les morts de 24.000 civils a la Franja de Gaza no els preocupen, així com tampoc les condicions de vida de milions de palestins a Gaza i a Cisjordània, dures des de fa molts anys. El que passi a la Haia no tindrà repercussions significatives en la posició d’Israel i en el procés d’ocupació i espoli dels territoris palestins.