TEMOR DAVANT UN MOVIMENT UNILATERAL

Trump informa Abbàs que traslladarà l'Ambaixada dels EUA a Jerusalem

La decisió del mandatari, que ha sigut comunicada també al rei saudita Salman i a Abdul·là de Jordània i ha provocat les crítiques del món àrab, suposa reconèixer per primera vegada la disputada ciutat santa com a capital d'Israel

mbenach41146996 view of jerusalem  on december 1  2017   us president donald171201201353

mbenach41146996 view of jerusalem on december 1 2017 us president donald171201201353 / THOMAS COEX

3
Es llegeix en minuts
Adrià Rocha Cutiller
Adrià Rocha Cutiller

Periodista

ver +

El president dels Estats Units, Donald Trump, va transmetre ahir al president palestí, Mahmud Abbàs, i al rei Abdul·là de Jordània la seva intenció de traslladar l’ambaixada nord-americana de Tel Aviv a Jerusalem, cosa que implicaria que Washington reconeix per primera vegada Jerusalem com a capital d’Israel. El propòsit del mandatari dels EUA ha alarmat part de la comunitat internacional. Dirigents com el president de França, Emmanuel Macron, el primer ministre turc, Recep Tayyip Erdogan, el seu homòleg iraquià, Haider al-Abadi, la cap de la diplomàcia de la UE, Federica Mogherini, o el ministre d’Afers Exteriors saudita, Adel al-Jubeir, es van manifestar en contra de la voluntat de Trump.

    

«El president Mahmud Abbàs ha rebut una trucada telefònica del president dels Estats Units, Donald Trump, en què va notificar al president (Abbàs) la seva intenció de traslladar l’ambaixada nord-americana de Tel Aviv a Jerusalem», va dir el portaveu palestí Nabil Abu Rdainah en un comunicat. Abbàs, segons Abu Rdainah, va advertir el mandatari nord-americà de les «perilloses conseqüències» que la decisió «tindria per al procés de pau i per a la pau, la seguretat i l’estabilitat de la regió i del món». Trump també va parlar per telèfon amb el primer ministre israelià, Benjamin Netanyahu.

    

La intenció del president nord-americà va encendre els ànims entre els palestins i els països de la regió. «Senyor Trump, Jerusalem és una línia vermella per als musulmans», va dir Erdogan. «És una violació del dret internacional prendre una decisió així mentre les ferides dels palestins encara sagnen. Si això segueix així, ens plantegem trencar tots els nostres llaços amb Israel. Això és un avís als EUA perquè no facin un pas que tan sols servirà per fer més profunds els problemes a la regió», va afegir. La ciutat de Jerusalem està legalment dividida en dues parts, una d’israeliana i una altra de palestina. Israel, el 1967, va ocupar il·legalment la zona est, i vol que Jerusalem –i no Tel Aviv– sigui la capital de l’Estat jueu. Traslladar la seu diplomàtica trencaria el consens internacional i les negociacions sobre l’estatut final de Jerusalem. 

    

Macron va fer una crida a Trump ahir i va intentar dissuadir-lo del seu propòsit. «La qüestió de l’estatut de Jerusalem s’haurà de solucionar en el marc de les negociacions de pau entre israelians i palestins. La prioritat és establir dos estats perquè israelians i palestins visquin junts en pau i en seguretat amb Jerusalem com a capital», va afirmar el president francès en un comunicat.

    

«Hem de mantenir el focus en els esforços per reiniciar el procés de pau i evitar qualsevol acció que soscavi aquests esforços», va assenyalar, pel seu costat, l’alta representant de la UE d’Afers Exteriors, Federica Mogherini. «[El fet que Trump pugui reconèixer Jerusalem com la capital d’Israel] podria tenir greus repercussions en l’opinió pública a tot el món», va afegir.

OPOSICIÓ INTERNA

No tan sols hi ha queixes des de l’exterior. Segons recull l’agència Reuters, funcionaris del Departament d’Estat dels EUA veuen amb enorme preocupació que Trump faci el que ningú –excepte el Govern d’Israel, per descomptat– vol que faci. Aquesta decisió, diu un funcionari nord-americà a Reuters, a més de desencadenar violència a tota la regió, violaria dècades de treball diplomàtic nord-americà, que s’ha basat en la idea que l’estatus de Jerusalem han de decidir-lo i negociar-lo, únicament, els israelians i els palestins.

Notícies relacionades

    

«També podria repercutir en atacs contra Israel i, a més, tindria molt potencial d’acabar resultant contraproduent per als interessos dels EUA al Pròxim Orient. Trump està jugant amb foc», adverteix un exmembre del departament antiterrorista dels Estats Units.