DISFRESSES SEXISTES

Infermera sexi... de 4 a 6 anys

A la sexualització de les disfresses infantils cal sumar-hi el biaix de gènere que marquen els destinats "per a nens i per a nenes"

1
Es llegeix en minuts
disfraz

disfraz

El portal de llenceria Yandy.com promociona per a Halloween una disfressa sexi inspirat en Once, la protagonista de 12 anys de la sèrie Stranger things. Malgrat estar dirigit a adults, la disfressa ha revifat el debat sobre la sexualització de les nenes a Occident. El gener passat, usuaris espanyols ja van penjar a les xarxes socials exemples de disfresses sexis per a nenes, com un de girafa, arran d’un tuit que denunciava la venda d’una disfressa d’infermera sexi per a nenes de 4 a 6 anys.

A aquesta sexualització cal sumar-hi el biaix de gènere de les disfresses per a nens i per a nenes. ¿Veiem en els catàlegs disfresses d’infermera i metge, però no de metgessa i infermer? Com acostuma a passar amb les joguines, en molts casos la distinció de gènere resulta en si qüestionable. En el cas de moltes professions, els uniformes per a dones i homes són molt semblants.

Notícies relacionades

Fins i tot si la disfressa es basa en un personatge amb una representació de gènere molt clara, això no ha d’evitar que les persones de l’altre gènere, o no binàries, puguin disfressar-se així. Molts nens, com el fill de l’actriu Charlize Theron, van voler vestir-se com Elsa, la protagonista de la pel·lícula Frozen. Disneyland París va haver de disculpar-se per prohibir que un nen de 3 anys, fan de la pel·lícula, pogués participar en l’experiència Princesa per un dia.

Distingir entre disfresses segons el gènere i sexualitzar la versió femenina també és una tendència en les disfresses destinades a gent adulta. Si una dona vol disfressar-se de policia sexi està en el seu dret. El més problemàtic és que les nostres preferències al disfressar-nos, un acte que permet expressar-nos de forma lúdica i desinhibida, estiguin limitades per una oferta de productes basats en convencions de gènere. A Stranger things, la trama de Once ofereix múltiples lectures sobre com construïm el gènere femení. Resulta una pena que la seva disfressa estigui inscrita en un imaginari que reforça algunes de les arbitràries convencions que la sèrie dissecciona.