DEBAT SOBIRANISTA

Tres propostes

Si es pot canviar la lletra de 'Mediterráneo', ¿per què no s'ha de poder canviar una constitució, un estatut?

1
Es llegeix en minuts
Tres propostes

David Fernández (EFE)

Tinc tres propostes per al futur. Una al·ludeix a l’himne d’Espanya. Una altra al nom d’Espanya. La tercera a la capital. Se’m va acudir una nit passejant el gos per Balmes. Va començar a sonar 'Mediterráneo'. Va ser màgic. La música sortia del no-res, de l’aire. No coneixia la consigna que va córrer de mòbil en mòbil proposant posar a tot volum 'Mediterráneo' per la finestra a l’hora de la cassolada. Ser sorpresa per la veu de Serrat i aquests acords que tots tenim tatuats al còrtex va ser molt emocionant. Aleshores vaig pensar, si és la cançó més vegades sol·licitada en tota la història de la ràdio espanyola, hauria de ser l’himne d’Espanya i no aquella marxa militar carrinclona i lletjota. No obstant, immediatament hi vaig caure: ¿què dirien els atlàntics i els del Cantàbric? S’enfadarien si l’himne els ignora. Encara que, d’altra banda, molts del Nord estiuegen al Mediterrani. ¿I si proposéssim a Serrat una tornada del tipus «'Veraneo en el Mediterráneooo'» o millor «'Me gusta el Mediterráneooo'…»? ¿Amb això n’hi hauria prou per acontentar tothom?

Notícies relacionades

Vaig seguir amb el dubte i ràpidament va venir la solució: Serrat, home raonable, compositor extraordinari i demòcrata sense màcula, segur que pot afegir-hi estrofes que parlin de l’Atlàntic i del Cantàbric. Fantàstic. Assumpte liquidat. I no pas menor. ¿A qui no li agradaria sentir 'Mediterráneo' quan desfila un exèrcit o un atleta puja al podi? ¿Qui no el corejaria com fan francesos, nord-americans o italians, que tenen himnes decents i cantables?

Després em vaig dir que, posats a proposar, seria bo canviar el nom d’Espanya, tan trinxat. ¿Potser Ibèria? Fins a decidir-ho, temporalment en podríem dir Aquest País. I per fi, prou que la capital sigui Madrid. Una capital ha de ser al mar, com Roma, o almenys a tocar d’un riu digne, com Londres o París. La capital d’Aquest País estaria millor a Barcelona. Madrid que passi a ser una tranquil·la ciutat de províncies dedicada a la indústria. Perquè, vaig pensar, si es pot canviar la lletra de 'Mediterráneo', ¿per què no s’ha de poder canviar una constitució, un estatut?