MÀRQUETING ALIMENTARI

El 'miracle' de les llaunes de tonyina

Vendre un 'pack' a 0,99 euros és un preu falsejat per la gran distribució que utilitza la llauna de tonyina com a producte tractor a l'actuar com a reclam d'altres de més cars

1
Es llegeix en minuts

És una estrella. S’exposa d’una manera que crida l’atenció a les prestatgeries de tots els colmados, grans superfícies i botigues gurmet. Tots li fem un lloc en la nostra vida, o almenys als nostres rebostos, on en guardem una, dues o tres. El seu contingut, natural, en oli o en escabetx, forma part de qualsevol menú ja que hi ha mil receptes on incorporar-la.

Només li falta cotitzar en borsa, encara que està present en negocis de gran calat. Els presentem la llauna de tonyina.

Durant el Congrés Mundial de la Tonyina celebrat a Vigo aquest setembre passat, el senyor Juan Alonso plantejava una pregunta que sempre em ronda pel cap. ¿Com pot ser rendible un pack de tres llaunes de tonyina en oli d’oliva a 0,99 euros? Efectivament, com ell mateix va exposar, «els comptes no surten». Als 0,99 euros a què es ven el lot s’hi ha de descomptar el 10% d’IVA, de manera que es queda en 90 cèntims. Dividit entre tres, cada llauna es ven a 30 cèntims d’euro. Si es descompta l’envàs i l’oli d’oliva, el preu d’una llauna de tonyina és de 0,16 euros. 

Notícies relacionades

Segons el senyor Juan Alonso és un impossible, per molta economia d’escala que puguem pensar. És un preu falsejat per la gran distribució que utilitza la llauna de tonyina com a producte tractor. Ven a pèrdues sabent que funciona com a reclam i que ho compensa amb les altres compres que fem al ser seduïts per la FoodStar del catàleg d’ofertes que van deixar a la nostra bústia.

El que no denuncia el director d’operacions d’una de les grans empreses conserveres espanyoles és com s’aconsegueixen tantíssimes quantitats de tonyina sempre barates i disponibles per a una part del planeta. Fonamentalment perquè no es comptabilitzen ni els abusos laborals que en moltes empreses es donen; ni els costos ambientals que representa per a l’espècie i per al mar; ni, per descomptat, té en compte d’on arriba la tonyina, a qui espolia i a qui, en lloc de generar-li una forma de vida, el converteix en un afamat. Per a la llauna de tonyina no hi ha tanques en el seu camí.