Peccata minuta

Alt risc

«¿Hi ha algú per aquí?». Silenci. «¿Hi ha algú per aquí?». Ningú, no hi ha ningú. Els millors ja no hi són

2
Es llegeix en minuts
ialvarez40228214 teletodo programa salvados puigdemont y evole170923185618

ialvarez40228214 teletodo programa salvados puigdemont y evole170923185618

Fa uns dies que ja no se senten les tres síl·labes del 'No tinc por', ara substituïdes per 'Votarem'. El procés ha desembarcat a l’Amèrica del Nord: Rajoy ha peregrinat fins a Washington per fer-se un 'selfie' amb un dels homes més perillosos del planeta, i la colorista Warner Bros ha manat tapar amb lones una de les caravel·les de Colom: els benemèrits, encara més cabrejats, si és possible, ja que als seus exigus esmorzars i camarots s’uneix ara la falta de llum en els que disposaven d’ull de bou. Pasolini, poc sospitós, ja ho va avançar al seu dia: «En les manifestacions, el verdader poble és la policia». Tota causa necessita un circumstancial heroi armat; el nostre atén per Trapero i aconsella, prudent i de perfil, no intervenir contra un acte inequívocament il·legal convocat pel seu Govern.

Puigdemont va confessar que no recordava què havia votat el 2014 sobre l’autodeterminació del Kurdistan i el Sàhara, i el gat Silvestre va haver de recordar-li que va ser que no (¡glups!); però això poc importa, ja que la seva parròquia no veu La Sexta, Évole és gairebé de la mateixa condició que Serrat i, aliens a tot argument, ja porten tatuat el seu sí a flor de pell.

«¿Hi ha algú per aquí?». Silenci. «¿Hi ha algú per aquí?». Ningú, no hi ha ningú. Els millors ja no hi són. Ningú ha sabut elevar-se ni un centímetre per sobre del no res per pronunciar una sola paraula mestra, ningú ha citat Espriu: «Penseu que el mirall de la veritat s’esmicolà a l’origen en fragments petitíssims, i cada un dels trossos recull tanmateix una engruna d’autèntica llum». Ara els miralls només són els que serveixen per exclamar en veu alta mentre t’afaites o et pintes els llavis: «Caram, que guapa/guapo soc». O els del carreró del Gato de Valle-Inclán, els miralls del qual concaus i convexos convertien sistemàticament l’heroi en esperpent. «Heroi és el que diu no quan tots diuen sí en el moment decisiu», va sentenciar Javier Cercas molts anys abans del sí o el no del referèndum (o no) de demà, però aquest tampoc és de fiar perquè pensa a part i escriu en extremeny.

Notícies relacionades

Un bon dia del 74 un xaval va entrar en una llibreria del seu barri i va demanar a l’amo si podia enganxar amb cinta adhesiva a la paret de l’entrada un cartell publicitari d’un grup de teatre independent. La resposta va prendre forma de crit: «¡Aquí no en volem de fills de puta espanyols!». El xaval era jo, l’autor, Rafael Alberti, i la llibreria es deia Publia, regentada per Joan Ballester Canals, pare d’un dels inculpats tres anys més tard pels assassinats de Josep Maria Bultó i Joaquim Viola.

Aquell xaval no s’hauria imaginat mai que, passats 40 anys i sense Franco, escoltar un disc de Serrat amb les finestres obertes pogués ser un exercici d’alt risc.