La clau

'¡A por ellos, oé!'

1
Es llegeix en minuts
jjubierre40289103 guardia civil algeciras170926190622

jjubierre40289103 guardia civil algeciras170926190622 / A Carrasco Ragel

El Govern de Mariano Rajoy ha estat defensant que la resposta al «desafiament» sobiranista havia de ser «proporcionada». Alguns esdeveniments dels últims dies –sobretot, els registres i les detencions– posen en entredit la sinceritat d’aquesta estratègia. Però on sens dubte la proporcionalitat, sinònim en aquest cas de moderació i sentit de la mesura, se n’ha anat en orris ha sigut en el camp de la propaganda.

Res ha fet tant mal quan s’acosta la data clau de l’1-O com aquestes manifestacions (espontànies, per descomptat) de suport a la Guàrdia Civil i a la Policia Nacional en els comiats dels agents que surten de les seves bases en diverses ciutats no per anar a Síria o a l’Afganistan, sinó per reforçar el dispositiu a Catalunya. Els crits d’«¡A por ellos, oé!» al pas de les furgonetes de la Benemèrita són un enorme despropòsit per a la convivència i, en el pla purament polític, un reforç inestimable per a l’independentisme català. El comiat dels agents en ciutats com Huelva, Còrdova, Cadis o Guadalajara amb una posada en escena harmonitzada amb consignes d’altres temps –«¡Arriba España!»–, plena d’ardor patri i amb profusió de banderes és un excés, gens improvisat, que haurien de considerar els responsables del Ministeri de l’Interior.

Notícies relacionades

¿Què significa aquest «¡A por ellos!»? ¿Els partidaris que a Catalunya es faci un referèndum d’autodeterminació són l’enemic al qual s’ha de laminar? ¿És la dialèctica d’ells i nosaltres la que convé per solucionar un problema polític com el que planteja el sobiranisme? 

Ningú sap ben bé què passarà diumenge. Serà segur un dia de vertigen. I aquests prolegòmens no ajuden gens a rebaixar la tensió. Els cossos i les forces de seguretat han de fer aquests dies la feina que els assignin els seus comandaments, els fiscals i els jutges. Però aquesta litúrgia que remet als comiats dels que se’n van al front és un despropòsit que entela comportaments professionals com el dels guàrdies civils que van aguantar la pressió davant la Conselleria d’Economia fa una setmana.