La clau

Allibereu Piolín

1
Es llegeix en minuts
zentauroepp40226556 piolin170924192305

zentauroepp40226556 piolin170924192305 / JULIO CARBO

Qui ens havia de dir que Piolín, el simpàtic canari de Looney Tunes, seria un dels protagonistes de les hores més tenses del procés. Els amants del cine de Berlanga saben que fins i tot en les circumstàncies més sinistres hi ha terreny per a la broma. Al capdavall, l’humor és l’escut amb el qual ens defensem de la realitat més dura.

Algú del Ministeri de l’Interior va prendre ahir la decisió de tapar amb unes grans lones els dibuixos de Piolín, el Coyote i l’ànec Lucas, que adornaven el buc del vaixell d’esbarjo utilitzat ara per allotjar els policies nacionals de reforç a Barcelona abans de l’1-O. La submissió a l’ostracisme dels personatges de tres grans ídols dels dibuixos animats de diverses generacions va ser immediatament motiu de broma a les xarxes socials. Es va celebrar, pràcticament, com una altra victòria del sobiranisme sobre l’Estat en la partida d’escacs que, cada vegada en termes més forts, es juga aquests dies.

Metàfora del procés

Notícies relacionades

El fulgor i mort de Piolín al vaixell Moby Dada es pot entendre, sense cap mena d’ànim de frivolitzar, com una de les metàfores del procés. Líders i portaveus de l’independentisme, per un costat, i de l’Estat espanyol, per un altre, viuen embrancats en una escalada verbal més pròpia dels anys 30 que no pas dels temps actuals. Estat d’excepció, cop d’Estat, retorn del franquisme, assalt al poder, presos polítics, llibertats segrestades... Aquests són alguns dels termes que es fan servir en el debat polític previ al referèndum. I en canvi, aquí tenim el canari de la Warner mirant-nos des del port de Barcelona amb cara d’haver vist un gatet bufonet, quan el que se’ns presenta als angoixats ciutadans és la mare de totes les batalles.

Durant els pròxims dies viurem, sens dubte, moments de màxima tensió. Més ens val, sigui quina sigui la nostra posició davant la consulta de l’1-O, prendre’ns el que ve amb la flegma del canari aparentment indefens davant del pèrfid Silvestre.