LA CLAU

El riure mata la por

1
Es llegeix en minuts
zentauroepp17110308 foto four lions   p gina 64   noti superior   tr3sc  170825204033

zentauroepp17110308 foto four lions p gina 64 noti superior tr3sc 170825204033

Quan Ramón Pérez, avi de Muhammad Iassín Ahram Pérez (àlies El Cordobés), afirma que no es pot creure «en què s’ha convertit» el seu net, està pensant sens dubte en la seva condició de combatent de l’Estat Islàmic, però bé podria referir-se a una altra cosa: en les últimes 48 hores, aquest gihadista estret d’espatlles que en un pintoresc vídeo amenaça Espanya amb «venjar» els abusos de la Inquisició s’ha convertit també en la riota número u de Twitter. A cap avi el complau veure una cosa així. 

    

Aquesta és una de les lliçons d’aquesta setmana dolorosa plena de soroll i fúria: als espanyols no els uneix la tragèdia ni l’horror, sinó el riure i la conya. En els dies que van seguir l’atac, quan qualsevol reacció jocosa semblava completament fora de lloc, les xarxes socials eren un bullidor de mal cafè: catalanofòbia, crides al tancament de diaris, disputes entre cossos policials, la conjura dels bol·lards, delirants homilies de capellans fatxes, Hermann Tertsch desencadenat...

«Terrorista youtuber»

Fins que amb l’aparició del Cordobés es va encendre de nou la llum verda de la conya i l’escarni i Twitter es va omplir d’acudits i mems ridiculitzant el fill de la Tomasa (alguns d’ells molt brillants, com l’hilarant vídeo d’'El Mundo Today' sobre l’influencer de l’Isis: «Terrorista youtuber. Té milions de reproduccions però no monetitza»).

Notícies relacionades

    

Riure’s del terror sense trivialitzar el patiment de les víctimes sembla una forma saludable de respondre als que ens volen acollonits. «El riure mata la por», diu el monjo cec Jorge de Burgos a Guillem de Baskerville a 'El nom de la rosa'. Els terroristes poden ser temibles, però també són grotescos. Ho sap bé el còmic britànic Chris Morris, que el 2011 va estrenar 'Four lions', una divertidíssima comèdia sobre un grup de gihadistes maldestres que, entre altres ocurrències, planegen atemptar en la marató de Londres disfressats de tortugues ninja. En les entrevistes, Morris va defensar la pertinència de la seva visió bufonesca amb un argument inapel·lable: «El terrorisme té a veure amb la ideologia, però també amb la imbecil·litat».