Vacances i descans digital

El turisme estival i l'oci vacacional s'han transformat completament amb la nova tecnologia

3
Es llegeix en minuts

Agost és sinònim de vacances i descans. Aquest període de l'any s'aprofita per a dues activitats principals: viatjar i descansar. El turisme ha viscut una revolució amb l'arribada d'internet i el preat descans està patint grans modificacions amb la persistència de les connexions digitals. Avaluem què hi ha de positiu i negatiu en aquesta nova manera de viure aquesta època estival.

Internet ha contribuït de forma decisiva a la nostra forma actual de planificar, organitzar i viure les nostres vacances. El fàcil accés a la informació ens permet conèixer de primera mà nous destins, pròxims o llunyans. Les ofertes a internet es multipliquen, tant per part d'operadors tradicionals com dels purament digitals. A més, cada vegada són més personalitzades, la possibilitat de selecció i elecció és cada vegada més àmplia. Aquesta recerca la podem fer via web o a través d'aplicacions. De fet, el nomjbre d''apps' disponibles per a qualsevol etapa prevacacional o durant o postvacacional es multiplica de forma exponencial. Els mitjans de comunicació ens ofereixen una selecció de les més rellevants per poder conèixer les millors davant tanta abundància.

Aquesta transformació digital ha obligat tota la indústria turística a incorporar les demandes dels consumidors i fer-se més accessible i receptiva al que els clients necessiten. Les valoracions dels establiments (hotels, apartaments, restaurants, etc.) són ara mateix un element central per a la decisió final de qualsevol destí. Hem après a identificar la informació rellevant com a part de la nostra decisió de compra.

Aquesta nova manera de preparar les vacances també comporta l'aparició d'aspectes negatius que necessiten també ser esmentats. La gestió del temps a internet és clau per no perdre's en el marasme de milers d'ofertes, comentaris o possibilitats. Quantes vegades ens ha passat el temps de pàgina en pàgina i acabem més confusos que una altra cosa. La dimensió social de les vacances comporta un impacte en les nostres xarxes socials. El fet de voler fer fotos en tot moment ens pot fer perdre l'experiència en favor d'una preocupació més per explicar-la i ensenyar-la que a viure-la.

Quan les coses no surten com esperem, la nostra primera reacció és escriure un 'post' a Facebook o enviar un tuit per queixar-nos sobre un servei. Les xarxes socials són la via de la reclamació perquè sabem que les empreses estan molt preocupades per les seves marques. De fet, la bona gestió de les xarxes socials és crucial per a qualsevol empresa, però per als que viuen del turisme és fonamental. Qualsevol relliscada i/o mala resposta pot fer perdre en segons la reputació aconseguida durant anys.

¿Descans digital?

Davant tant de canvi i noves formes de disfrutar de les vacances estivals, la pregunta que ens hauríem de plantejar a continuació és si aquestes contribueixen o no al nostre descans. ¿Serem capaços de desconnectar realment de les nostres rutines? ¿Podem concedir-nos un descans digital? Segurament les respostes seran múltiples i hi haurà arguments a favor i en contra.

De fet, ara se'ns fa més difícil, almenys a la Unió Europea, perquè des de mitjans de juny el final del 'roaming' ja no ens concedeix l'excusa perfecta per desconnectar de xarxes socials i altres activitats digitals. Per a alguns, especialment els més joves, era la gran oportunitat per realment desconnectar. Ara els viatges intraeuropeus contribueixen a la connexió digital, tot sigui per ajudar la UE en el seu objectiu d'assolir un lideratge en l'economia digital el 2020.

Sense connexió ni 'wifi'

Notícies relacionades

Altres ho tenen molt clar: sense connexions ni wifi s'estiueja millor. Busquen destins allunyats o bé espais on les connexions no existeixin per poder realment disfrutar de les seves vacances. Aquesta no serà tasca fàcil, perquè les operadores de telefonia mòbil no volen deixar-nos sols en aquesta tasca, sinó tot al contrari. Les seves campanyes estivals ens ofereixen ofertes amb més dades o paquets de serveis addicionals adaptats a les nostres necessitats vacacionals.

En definitiva, internet ofereix opcions per a tots els gustos i descansos estivals. Serà la voluntat individual, un bé molt preat, qui hauria d'acabar determinant com volem que siguin les nostres, digitals o no. ¡Felices vacances!