la lluita contra el masclisme

'Revival' en violència de gènere

Ara necessitem celeritat en l'execució del pacte polític i transparència perquè signifiqui una millora real en la vida de les dones

2
Es llegeix en minuts

Al seguir el debat del pacte d’Estat contra la violència masclista pels mitjans em va semblar estar escoltant una música coneguda, un 'revival' de les mesures que ja es van prendre a principis del primer quinquenni d’aquest segle. ¿Com pot ser notícia el 2017 que els ajuntaments tindran serveis d’atenció a les dones, quan en vam viure en primera persona la creació fa 15 anys? Comparteixo certa desil·lusió amb moltes amigues feministes, perquè esperàvem molt més que un mer conjunt de mesures sota el títol pacte d’Estat. Perquè les més de 800 dones assassinades des de l’aprovació de la llei de l’any 2004 «mereixen» que la violència de gènere torni a estar en l’agenda, que es restitueixin els serveis tancats, que es desenvolupi la llei integral. Mereixen, evidentment, que es revisin alguns aspectes, després de 13 anys de vigència, per protegir efectivament les víctimes.

Però, al mateix temps, hem de celebrar l’avanç. ¿Com volen que no estigui contenta que es tornin a obrir els serveis a les dones? ¿Com volen que no estigui contenta que la creació de l’Observatori d’Igualtat de RTVE compleixi amb els articles 36 i 37 de la llei Igualtat? ¿Com volen que no estigui contenta que es recuperi el pressupost destinat a la prevenció de la violència de gènere? Hem d’aplaudir que es recuperi el pacte, encara que sigui un acord de mínims, ja que té el valor d’un nou consens entre partits contra la violència masclista. Cada un dels grans acords anteriors (reforma del 2003, llei integral del 2004) apareix en qualsevol manual sobre l’abordatge institucional de la violència masclista. Espero que les mesures que es presentin divendres mereixin aquesta mateixa rellevància. Convé recordar que la reforma del Codi Penal del 2003 ja va elevar a la categoria de delicte la «violència intrafamiliar». I que la llei integral reconeix la violència de gènere com a manifestació extrema de la discriminació i la vulneració dels drets humans de les dones. Per això planteja una resposta integral i la necessitat de reforçar la tutela institucional amb òrgans  específics.

No podem confiar en el compromís del Govern del Partit Popular, que únicament ha mogut fitxa quan la pressió social ha sigut insostenible, quan les dones assassinades els han avergonyit massa.

Notícies relacionades

Aplaudirem els avanços, però estarem vigilants i reclamarem transparència. Espero que l’informe final inclogui una web des de la qual seguir l’execució del pressupost en temps real. Com a ciutadanes volem auditar aquest pressupost de 1.000 milions en cinc anys compromesos contra la violència. Aquest pacte d’Estat té un gran valor social perquè recupera el consens entre partits i torna a situar la violència de gènere en l’agenda política, de la qual mai hauria d’haver sortit. Ara necessitem que hi hagi celeritat en l’execució i transparència perquè signifiqui una millora real en la vida de les dones.

Fundadora d’Iniciativa Barcelona Open Data i presidenta de Dones en Xarxa.