La gran cita esportiva del Mediterrani

Tarragona 2018: esport i pau

L'esport pot ser un dels instruments per abordar la violència i la inseguretat a la regió i per oferir millors oportunitats als joves

2
Es llegeix en minuts
Voluntaris de la candidatura de Tarragona 2017 mostren la seva alegria després de conèixer que la ciutat serà la seu dels Jocs Mediterranis.

Voluntaris de la candidatura de Tarragona 2017 mostren la seva alegria després de conèixer que la ciutat serà la seu dels Jocs Mediterranis. / JAUME SELLART (EFE)

Tarragona acollirà l’any 2018 els Jocs del Mediterrani. Serà la tercera vegada que s’organitzen a Espanya després de Barcelona el 1955 i Almeria el 2007. Han passat  66 anys des de la primera edició dels Jocs Meditarranis a Alexandria el 1951 i hi participen tots els països riberencs en una dimensió cada vegada més àmplia. L’objectiu principal dels Jocs és ser una plataforma per acostar les ribes i els seus pobles i crear un entorn per al diàleg i l’entesa mitjançant l’esport. Els Jocs pretenen contribuir a propagar els ideals de l’olimpisme, enfortir llaços d’amistat i pau entre els joves i atletes, i promocionar la comprensió, el diàleg, la cooperació i la solidaritat. L’objectiu és elevar el nivell de la pràctica i contribuir al desenvolupament de l’esport als països més necessitats.

  

Notícies relacionades

 L’esport pot contribuir al desenvolupament atraient un canvi social, facilitant el respecte mutu i una millor entesa. Paradoxalment, la competició esportiva pot unificar, ja que tots podem ser-ne part, sense tenir en compte ni ideologies polítiques ni raça o religió. L’esport pot ser un dels instruments per abordar la violència i la inseguretat a la regió i també per oferir millors oportunitats als joves. La tragèdia humana que es viu actualment al Mediterrani és una greu mostra dels desequilibris existents. Els esdeveniments polítics i econòmics recents requereixen respostes urgents. La desigualtat provoca una gran agitació social i als països de la regió hi ha nombrosos dèficits i atur juvenil amb profundes implicacions per al futur. La capacitat per adquirir i produir coneixement és un factor fonamental de competitivitat. El caràcter polivalent de l’esport li permet abraçar funcions educatives, socials, de salut, a més a més de les econòmiques. Per avançar serà necessari crear un espai comú de caràcter innovador i orientat a constituir un eix bàsic de l’evolució entre les dues ribes del Mediterrani. Els països mediterranis tenen molt en comú: herència, història, cultura, alimentació; valors tots que ens recorden que poden treballar junts i crear un altre destí. Valors com els que transmet l’esport. La passió amb la qual el viuen els joves i que fastigueja molt als grups que expandeixen el terror. L’esport pot portar més enllà dels mercaders de la por.

Els jocs a Tarragona no solucionaran els problemes i conflictes, les tragèdies humanes i els desequilibris. Però poden crear marcs de trobada en un moment en què es multipliquen els enfrontaments. Aquests Jocs poden crear ponts en temps d’aixecaments de murs. Milions de seguidors volen vibrar d’emoció amb els seus esportistes preferits. És segurament el missatge que es podria llançar en aquests moments de creixent tensió entre els extremistes dels dos costats. A vegades els beneficis poden superar el risc, i els esports són dels pocs instruments que ho poden proporcionar.