Perogrullo i el 2 d'octubre

El Govern hauria d'admetre que Rajoy pot bloquejar el referèndum; no passa res per dir les coses tal com són

1
Es llegeix en minuts
jcortadellas34808498 barcelona 25 07 2016  economia   el conseller jordi baiget  160725140241

jcortadellas34808498 barcelona 25 07 2016 economia el conseller jordi baiget 160725140241

El ja exconseller Baiget va assenyalar una veritat que és de Perogrullopotser el referèndum anunciat per a l'1 d'octubre no surti bé. És a dir, que s’assembli més al 9-N que a un referèndum normal o que, ras i curt, no surti, que no es pugui portar a terme.

Les paraules de Baiget resulten, com dic, una obvietat. Pot ser –és més: hi ha bastantes possibilitats– que el Govern espanyol, assistit per la justícia i la policia, avorti l’intent de fer la votació. Negar-ho és irreal, fins i tot té un punt d’absurd. El debat, al meu entendre, no és aquest, sinó potser aquest altre: ¿el conseller havia d’expressar-se en els termes en què ho va fer en la seva entrevista a 'El Punt Avui'? Al fer-ho va contradir clarament la línia d’actuació del Govern de Junts pel Sí, que obvia la possibilitat de fracàs.

La meva opinió és que l’Executiu hauria d’admetre el que va apuntar Baiget, és a dir, la possibilitat que Rajoy aconsegueixi bloquejar el referèndum. No passa res per dir les coses tal com són. A les files del sobiranisme tots, del primer a l’últim, en són molt conscients.

Una altra qüestió podria ser si la Generalitat, amb la resta d’actors polítics i civils, ha de seguir endavant tot i el risc de perdre la partida. Però és una qüestió del tot improductiva, perquè el sobiranisme té claríssim que sí que ho intentarà. Al seu torn, el PP treballa sense dissimular-ho per convertir el xoc en ineludible.

POSICIÓ ESTRATÈGICA

Notícies relacionades

Sigui com sigui, resulta obligat per al sobiranisme no parar els seus càlculs en el referèndum, com si després tot el conegut hagués de deixar d’existir. Ha de pensar també, diria que sobretot, en el 2 d’octubre. I traçar un pla que tingui com a gran objectiu sortir-ne reforçat, això és: aconseguir una millor posició estratègica, tant si no hi ha referèndum com si només n’hi ha a mitges.

Pel que fa als temors que va expressar Baiget en relació amb el seu patrimoni, perfectament legítims i comprensibles, el president Puigdemont s’ha encarregat de solucionar-los-hi expulsant-lo del seu Gabinet.