Falses solucions però aparents

El Govern no aconsegueix, o no vol, donar una sortida fàcil i àgil a les clàusules abusives

2
Es llegeix en minuts

S'han posat en marxa els jutjats especialitzats en clàusules abusives relacionades amb la compra d'una vivenda crèdit. Sobretot, creats a partir de les sentències que deixen molt clar que la gran majoria de les clàusules terra dels últims anys del 'boom' immobiliari eren irregulars, abusives i, per això, nul·les des del moment que es va firmar el contracte. El Govern primer va minimitzar el problema. Va confiar en les arts del Tribunal Suprem per esquivar qualsevol tipus de mesura que afavorís l'entrada als consumidors. Fins que la justícia europea va deixar clar que si una clàusula és abusiva ho és des del seu naixement. I quan ja no hi va haver més remei que actuar, l'Executiu de Mariano Rajoy, sí, aquell de la llei sempre per sobre de tot, es va treure del barret de copa un mètode extrajudicial per accelerar els tràmits als clients afectats, en teoria.

Des de molts fòrums, inclòs aquest article setmanal, es va advertir que aquest sistema dotava de més capacitat de decisió el banc que l'hipotecat, i que difícilment acabaria amb l'onada de demandes que s'estaven començant a formar. Va ser la primera de les falses solucions, però aparents, que es van posar sobre la taula. Han passat uns mesos i el que era previsible i anunciat ha succeït: l'onada ha arribat. Davant grans problemes, grans solucions: si s'han de col·lapsar els jutjats, se'n creen alguns d'especialitzats per evitar-ho i ja està. No hi ha res millor per optar al fracàs que obviar l'opinió dels que gestionen el dia a dia dels problemes abans de prendre una mesura. Els jutges degans exigeixen més personal i mitjans en tots els jutjats i no una nova estructura que, a més, trigarà molt temps a tenir capacitat real d'actuar i dictar sentències.

Notícies relacionades

L'estil d'ordeno i mano acaba sent perjudicial per al sistema. Sobretot si el que s'ordena no hi ha capacitat per executar-ho. Hi ha directius, empresaris i polítics que creuen que pel simple fet de crear una norma el problema ja està resolt. L'ensenyament és un altre d'aquests àmbits en els quals s'acostuma a actuar amb aquest peculiar mètode. ¿Sorgeix un nou problema social? No passa res, es dicta el protocol adequat i que el compleixin els que ja no saben quants protocols els han imposat sobre els temes més variats, des del codi de circulació, fins a la prevenció del terrorisme islàmic o de la pederàstia.

Ara s'està obrint un nou front judicial amb els casos de clients que van fer un pagament a compte per a un pis sobre plànol a un promotor que anava a mitges amb un banc, però que no va acabar construint l'edifici. El client es va quedar sense pis i sense diners. Els tribunals han sentenciat que l'entitat financera també n'és responsable i que li ha de tornar la quantitat que va avançar, a més amb interessos. Alguns bufets d'advocats calculen que hi ha centenars de milers de casos com el de la sentència. Ja veurem quant temps passa fins que el Govern aporti una altra solució falsa.