LA CLAU

Maleïda indiferència

Els bisbes i Mélenchon s'obliden clamorosament de com va guanyar Hitler les eleccions el 1933 amb la passivitat de catòlics i comunistes

1
Es llegeix en minuts
lpedragosa38286379 debate francia  macron le pen170503210918

lpedragosa38286379 debate francia macron le pen170503210918 / ERIC FEFERBERG

L'Església catòlica francesa ha guardat un escandalós silenci abans de la celebració de la segona volta de les crucials eleccions franceses d'aquest diumenge. Un silenci que s'ha fet més evident pels contundents pronunciaments de les altres comunitats religioses (protestants, musulmans i jueus) que han cridat a barrar el pas al feixisme de Marine Le Pen i han donat el seu suport inequívoc a Emmanuel Macron. És un error, un immens error que només s'explica pels tradicionals vincles d'una part de la jerarquia catòlica amb la dreta francesa més rància, nacionalista i tradicionalista, ara incrustada al Front Nacional. I és un error només comparable al que han comès els que estan als antípodes ideològics del catolicisme conservador, aquesta França aparentment insubmisa de Jean-Luc Mélenchon.

Gairebé un segle després, els mateixos corrents ideològics són capaços de repetir els errors que van cometre en les eleccions alemanyes de 1933 i que van permetre l'accés de Hitler al poder a través de les urnes. Le Pen podria aconseguir-ho també, encara que sembli impossible com ho semblava llavors. El periodista  Agustí Calvel, Gaziel, ja va teoritzar en el seu moment sobre com el feixisme es cria al subsol de la democràcia com ho fan els ous de la serp. La mateixa indiferència que va descriure magistralment Tabucchi al seu 'Afirma Pereira'.

Notícies relacionades

Lamentablement hi ha lliçons que no aprenem fins i tot encara que n'estiguem advertits. Adorno va sentenciar després de la bogeria nazi: "La principal missió de l'educació és evitar que Auschwitz es torni a repetir". Sembla evident que alguns bisbes francesos i alguns dirigents comunistes es van saltar alguns dies de classe. O bé que alguns mestres es van desviar de la seva tasca principal.

Sigui com sigui, milions de morts després alguns són capaços de no entendre que, en determinades batalles, la neutralitat afavoreix una de les parts, la que pretén arribar a  les institucions per destruir-les i dissoldre'n la naturalesa democràtica. Després es lamentaran quan Le Pen es proposi il·legalitzar-los o sotmetre'ls. Serà tard, molt tard per la seva maleïda indiferència.