MIRADOR

El laboratori murcià

Ciutadans no està aconseguint que el PP posi en marxa cap dels seus compromisos per la regeneració política

2
Es llegeix en minuts
El laboratori murcià

MARCIAL GUILLEN

El president de la comunitat de Múrcia, el popular Pedro Antonio Sánchez, investit gràcies a un acord amb Ciutadans, està sent investigat pel cas Auditori i ha sigut cridat a declarar demà davant del jutge, cosa que constitueix una prova de foc per a l’aliança entre el PP i Ciutadans que va permetre la investidura de Mariano Rajoy.

  

 L’acord d’investidura de Sánchez tenia com a condició prèvia l’assumpció d’un compromís per la regeneració democràtica per part del PP, el punt primer del qual implicava «separar immediatament qualsevol càrrec públic o de partit imputat per corrupció política fins a la resolució completa del procediment judicial», una formulació molt similar a la continguda al punt 93 de l’acord d’investidura de Rajoy. Així doncs, en consonància amb aquest compromís, Sánchez hauria d’haver renunciat al seu càrrec, tal com li exigeix Ciutadans, però en lloc d’obligar-lo a fer-ho el PP s’ha escudat en la idea que no es tracta d’un cas de corrupció política, sinó d’una qüestió administrativa i esgrimeix que no està «formalment» imputat. Però a més a més s’ha permès reconèixer que si va firmar el pacte amb Ciutadans era perquè no tenia més remei que fer-ho per aconseguir la governabilitat i que ho va fer tot i sabent que no compliria alguns dels compromisos, es dedueix que molt particularment els relatius a la regeneració democràtica.

    

Aquest conjunt de reaccions no ha agradat gens a Ciutadans i encara que els dos partits han insistit a separar el que passi a Múrcia del que passi a la resta de l’Estat no hi ha dubtes de la interconnexió. En gran mesura la credibilitat de Ciutadans com a partit estendard de la regeneració es juga a Múrcia i encara més tenint en compte que tampoc a nivell estatal està aconseguint, de moment, que el PP posi en marxa cap dels compromisos en aquest sentit. Perquè encara que s’hagi admès a tràmit la seva llei integral de lluita contra la corrupció per ara no s’ha avançat ni en l’expulsió d’imputats per aquest motiu, ni en l’eliminació d’aforaments, ni en la supressió d’indults per corrupció, ni en la limitació de mandats, ni en la investigació del presumpte finançament irregular del PP, ni en la reforma de la llei electoral; tots aquests punts estan continguts en l’acord.

    

La credibilitat de  Ciutadans com a partit estendard de la regeneració es juga a Múrcia

Notícies relacionades

Conscient de tot el que es juga a Múrcia Ciutadans ha donat per trencat el seu pacte de govern amb el PP i ha anunciat que pròximament es reunirà amb el PSOE per explorar una sortida a la situació, sense descartar la possibilitat de forçar la convocatòria de noves eleccions o de recolzar una majoria alternativa PSOE-Podem en una moció de censura.

Tot això la mateixa setmana en què s’ha reobert la causa de presumpte finançament irregular del PP pels 'papers de Bárcenas', que podria comportar la imputació d’alts càrrecs d’aquest partit. El paral·lelisme amb el cas murcià és evident. S’haurà de  seguir molt de prop el que passi en aquest territori perquè podria ser l’antesala del que passi a nivell estatal.