LA CLAU

Ensurt a la Ronda Litoral

Pese a viure en societats raonablement segures, no podem sostreure'ns als sobresalts que produeixen les noves amenaces

1
Es llegeix en minuts

Detingut un home que ha conduït un camió de butà contra direcció. / GUILLEM SÀNCHEZ

Detingut un home que ha conduït un camió de butà contra direcció.
camion

/

Està contrastada la diabòlica capacitat del terrorisme de trobar nous mètodes per als seus atacs indiscriminats. Això augmenta la seva potencial capacitat destructiva. L’ús de camions és una novetat que va arribar a Europa l’any passat de forma dramàtica a Niça (14 de juliol, 87 morts) i a Berlín (19 de desembre, 12 morts). Els serveis de seguretat van prendre mesures a les principals urbs europees davant d’aquesta nova amenaça que venia sobre rodes. Així, en ciutats com Barcelona o Madrid es va prohibir el trànsit de vehicles pesants durant les últimes cavalcades de Reis.

Ningú s’ha sorprès, en conseqüència, de l’actuació policial de dimarts a Barcelona quan un home va robar un camió de distribució de butà, va conduir a gran velocitat cap enlloc mentre sembrava la via de bombones que queien de la caixa i va intentar entrar a la Ronda Litoral en direcció contrària. La Guàrdia Urbana i els Mossos van iniciar la persecució amb la fundada sospita que estaven davant un atac gihadista que s’havia d’aturar a trets.

Gamberrada d’alt risc

Notícies relacionades

Després vam saber que el conductor kamikaze era un suec, probablement borratxo i drogat després d’una nit boja, que va voler fer una gamberrada d’altíssim risc. El succés va acabar sense morts, el vehicle robat va rebre set trets i el sinistre conductor va ser detingut i ingressat en un centre sanitari. Però el que ens ensenya aquest episodi és que, tot i viure en societats raonablement segures, no podem sostreure’ns als sobresalts que produeixen les noves amenaces. Perquè en el fons tots sabem que el risc d’una massacre existeix en qualsevol ciutat occidental oberta al lliure trànsit de persones, i més si és un destí del turisme internacional.

Al final, quedarà la sensació que aquest succés va ser fruit de l’atac de bogeria d’un home que per ser feliç va voler un camió. Però el que batega sota del succés és que els perills en una societat avançada com la nostra poden no estar en absolut vinculats a grups terroristes organitzats.