El camió de butà kamikaze ha rebut set trets durant la persecució

El conductor és un suec de 32 anys amb antecedents psiquiàtrics que acabava d'arribar a Espanya

Els Mossos descarten una motivació gihadista encara que l'acció remet als atacs de Niça i Berlín

El detingut és de nacionalitat sueca i té antecedents psiquiàtrics. / RICARD FADRIQUE

4
Es llegeix en minuts
GUILLEM SÀNCHEZ / BARCELONA

Joakim Robin Berggren, un ciutadà suec de 32 anys, ha estat a punt de provocar una tragèdia aquest matí a Barcelona. A les 10.30 hores ha robat un camió carregat de bombones de gas butà al barri del Poble-sec i ha començat una embogida carrera que s'ha acabat accidentadament a la sortida 22 de la Ronda Litoral, a través de la qual volia entrar a l'artèria en direcció contrària. En la seva fugida, el vehicle ha rebut set trets de la policia.  

Per ara es desconeix la intenció que l'ha empès a fer-ho. Però es descarta que l'home tingui relació amb cap organització gihadista. El detingut no té antecedents penals a Espanya i, segons ha apuntat el comissari dels Mossos d’Esquadra a Barcelona Juan Carlos Molinero, feia pocs dies que era a la capital catalana. No anava armat i a la butxaca portava el passaport.

Berggren ha sigut detingut després de xocar en aquesta sortida de la Ronda amb tres cotxes que, circulant en la direcció correcta, s'han trobat de cara amb el vehicle. Les col·lisions "frontolaterals" han fet que el camió de butà quedés aturat contra la paret de l'accés. L'home ha sortit de la cabina i en aquell instant tres agents del grup de motos dels Mossos s'hi han tirat a sobre per reduir-lo. "Estava molt alterat i s'hi ha resistit tot el que ha pogut", ha subratllat Molinero.

Després de la detenció ha sigut traslladat a un centre mèdic per ser avaluat. El Ministeri d'Interior ha explicat que es tracta d'una persona que té antecedents psiquiàtrics. A la revisió mèdica que li han practicat seguirà un arrest als calabossos i, els pròxims dies, un jutge decidirà si entra a la presó preventivament. 

PERSECUCIÓ D'ALT RISC

Berggren ha entrat a la cabina del camió de butà mentre el repartidor estava entregant una bombona a un veí. Les claus eren al contacte. Sense cap oposició, ha arrencat el vehicle. Des del carrer de Lafont ha baixat pel de Vila i Vilà, on ha donat un cop a un taxi. El taxista, al veure que no s'aturava, l'ha seguit tocant el clàxon. Al parc de les Tres Xemeneies ha girat fins a l'avinguda del Paral·lel. Un agent de la Guàrdia Urbana de Barcelona ha donat la veu d'alarma al contemplar l'escena composta per un camió de butà fugint a tota velocitat amb el taxista trepitjant-li els talons.

Tres agents del grup de motocicletes de Barcelona, que han sentit l'avís per la ràdio, s'han incorporat a la persecució des de la plaça de les Drassanes. En aquesta rotonda el camioner ha intentat agafar la sortida de la Ronda Litoral però un embotellament li ha tallat el pas. Ha maniobrat i ha triat un carril de servei, restringit a la circulació, del Port de Barcelona.

El perseguien els tres motoristes dels Mossos i dos de la Guàrdia Urbana. A cada banda rugosa perdia bombones que sortien disparades a causa de la velocitat que portava. Un agent de la policia municipal l'ha pogut avançar en aquest tram. Uns metres més endavant, ha deixat la moto, s'ha posat davant del vehicle i, amb la pistola a la mà, li ha ordenat parar. No ha servit de res. El policia ha disparat amb la seva pistola contra una roda i ha hagut de saltar a una banda per evitar que l'atropellés.

SIS TRETS DELS MOSSOS

Pocs metres després, a la plaça de Pau Vila, agents antiavalots ubicats en aquest punt dins del dispositiu antigihadista, que també s'ocupen de la venda ambulant il·legal, també han intentat aturar-lo. "La plaça era plena de vianants" que han sigut apartats pels policies, ha destacat Molinero.

Quan ha arribat el camió, el semàfor de vianants estava en verd per als que creuaven pel pas zebra. Els antiavalots, des de la calçada i amb el camió acostant-se frontalment, han cridat un altre alto que ha sigut desobeït. També s'han hagut d'"apartar" per no ser atropellats. Aquests agents han disparat sis trets amb subfusell "contra el motor del vehicle i contra el vidre del davant de la cabina". La intenció "no era matar el conductor sinó aturar la marxa desbocada que portava", aclareixen tant Molinero com el cap de la Guàrdia Urbana, Evelio Vázquez. Tampoc n'hi ha hagut prou.

EN DIRECCIÓ CONTRÀRIA

El carrer a partir del qual s'accedeix a la Ronda Litoral poc després de la plaça de Pau Vila ja estava tallat per la Guàrdia Urbana. Possiblement per això el camioner ha seguit girant i ha agafat el carrer següent, el del Doctor Aiguader, en direcció contrària. La intenció era la mateixa, arribar a la Ronda Litoral. En aquest tram, els agents que el perseguien han detallat que tots els cotxes que s'han topat amb el vehicle de cara han hagut d'"esquivar-lo". El conductor, que anava "obsessivament cap endavant", "no ha fet cap gest per evitar la col·lisió frontal". 

A l'arribar a l'altura de la sortida 22 de la Ronda Litoral, l'ha agafat en sentit contrari i ha xocat contra tres cotxes. Aquests xocs, sumats als trets que han impactat en el motor, han aconseguit que s'aturés. El sospitós ha sortit de la cabina i els Mossos han saltat a sobre d'ell. 

Notícies relacionades

La fugida ha durat uns 10 minuts i ha recorregut menys de 3 quilòmetres. Ha requerit una coordinació contrarellotge entre Mossos i Guàrdia Urbana. Els agents que hi han intervingut, segons Vázquez i Molinero, han assumit un risc elevat per detenir-lo. El camió ha perdut més de 50 bombones de butà durant el camí. Dues han ferit de poca gravetat dos vianants, un home i una dona.

La carrera del camioner kamikaze, carregat de gas butà, ha acabat 20 metres abans d'entrar a la Ronda Litoral en direcció contrària. L'acció ha posat a la retina de tots els ciutadans els atacs de Niça o Berlín, dues matances comeses per un conductor que va envestir multituds. El final, per fortuna, ha sigut radicalment diferent: zero víctimes.