1
Es llegeix en minuts
zentauroepp37119864 correction   us president donald trump meets with leaders of170131164648

zentauroepp37119864 correction us president donald trump meets with leaders of170131164648 / NICHOLAS KAMM

L’arribada de Donald Trump al poder dels Estats Units, amb l’ús continuat de mentides per crear estats d’opinió, ha provocat que '1984', la novel·la de George Orwell, torni a les llistes dels llibres més venuts. Molts ciutadans deuen llegir la distòpia futurista d’Orwell com un assaig per entendre el present i, sobretot, el futur funest que s’albira. 

  

 No és l’únic senyal. Aquests dies, els contraris a Trump es remeten a la tradició civilitzada del seu país com a antídot per a la barbàrie creixent. Veto a la immigració, racisme, autoritarisme... N’hi ha que recorden que aquesta setmana ha fet cent anys de l’estrena d’'El inmigrante', film clau de Charles Chaplin, i després ho reblen amb les paraules que hi ha inscrites al peu de l’estàtua de la Llibertat, a Nova York: «Doneu-me la vostra gent cansada, pobra, amuntegada, desitjosa de respirar en llibertat». 

  

 Com en el cas d’Orwell, sovint es busquen també indicis en les novel·les que han retratat l’emergència d’un dictador capitalista, si pot ser amb connexions amb el nazisme. Així, hi ha qui cita 'El hombre en el castillo', la distòpia de Philip K. Dick sobre l’Amèrica que perd la segona guerra i és governada per les forces feixistes, i el mateix passa amb 'Complot contra els Estats Units', de Philip Roth, que juga amb la idea d’una Amèrica alternativa després que Charles Lindbergh, l’aviador i simpatitzant nazi, guanyés les eleccions del 1940.

LES ALTERNATIVES DE LA REALITAT

Aquests dies Ursula K. Le Guin, autora de novel·les de ciència-ficció, ha alertat de l’error de comparar les invencions d’un novel·lista amb els «fets alternatius». La ficció és una cosa, diu, i la realitat, una altra de diferent, que no permet versions alternatives.    

Notícies relacionades

    

Potser la millor manera de conèixer Trump, el lloc d’on surt i cap on va, és la ficció realista actual. Un bon exemple recent n’és la novel·la 'La guerra de Billy Lynn', de Ben Fountain (Catedral), i l’adaptació per al cine que n’ha fet Ang Lee. La història d’un heroi de la guerra de l’Iraq, que torna al seu país per rebre honors, és també un al·legat antibel·licista i el retrat d’un país devastat i en mans dels magnats milionaris, brètols perillosos i cínics com el mateix Trump.

Davant Trump,  molts ciutadans llegeixen la distòpia futurista de George Orwell '1984' per entendre el present i el futur funest que assetja