Petit observatori

No trigarem a dir adéu a les girafes

1
Es llegeix en minuts

Com tots els diaris i totes les revistes, EL PERIÓDICO inclou fotografies. Al contrari del que passava temps enrere, quan una imatge era un complement de la informació, ara podem contemplar, repassant la premsa, unes fotografies que tenen un extraordinari valor per elles mateixes. Ens expliquen amb paraules algun fet notable, i la lectura ens fa saber allò que és important, curiós o dramàtic. Però el fotoperiodisme ha adquirit una importància extraordinària. No només les terribles manifestacions de les guerres i els desastres que es produeixen al món, fins i tot als llocs més remots del planeta. A vegades les fotos tenen una seducció per elles mateixes. L'última foto davant la qual he hagut d'aturar-me és la d'unes girafes.

La informació fa saber que l'existència de les girafes està en perill. En els últims 30 anys la població de girafes s'ha reduït un 40%. És un percentatge terrible. Antonio Madridejos ens parla de les causes de l'amenaça de la desaparició progressiva de les girafes. La destrucció dels seus hàbitats, la caça il·legal, l'expansió de l'agricultura i la mineria i les guerres.

Quins animals tan singulars, les girafes. Miro les fotografies que il·lustren el reportatge. Una excepcional altura entre els animals: més de cinc metres. Sembla que aquesta capacitat de visió llunyana no les pot salvar. Un cap petit que ha de governar un cos altíssim. Una pell quadriculada que no els deu servir de camuflatge, potser. Unes banyes minúscules que no li serveixen, sembla, per defensar-se.

Notícies relacionades

Allunyat com estic dels platós cinematogràfics i televisius no sé si encara es fa servir la girafa. El nom que es donava a aquell suport metàl·lic en forma de braç llarg que servia per traslladar el micròfon i seguir així els moviment dels actors.

Potser aviat no se sabrà que una girafa era un ésser vivent. I una de les espècies més singulars que han habitat la Terra.

Temes:

Animals