29 febr 2020

Anar al contingut

Petit observatori

Els diminutius

Els diminutius

Josep Maria Espinàs

No soc partidari dels diminutius i de vegades em traeix un humor inoportú que juga amb les paraules

M’he trobat pel carrer un vell amic. Feia molts dies que no el veia. Però no es tractava d’explicar-nos les nostres vides. M’ha donat a conèixer el més important. El seu fill ha guanyat una plaça. Li interessava molt, perquè la feina, avui, no és gaire segura. Però el fill tindria la plaça fins a la jubilació. La seva feina serà per sempre i tenir una plaça fixa li assegurava la vida.

El vaig felicitar, és clar. I com que soc educat m’he abstingut de preguntar: ¿una plaça o una placeta? De vegades em traeix un humor inoportú que juga amb les paraules. Ara li ha tocat a la paraula ‘plaça’. És una paraula que té moltes i diverses aplicacions.

En la llengua catalana hi ha diminutius molt arrelats: caminet, caseta, sorollet, capseta, homenet, placeta... Les places poden ser importants. Hi ha places que no demanen diminutius. El Joan, el fill del meu amic, ha tret una plaça del concurs d’oposicions a mestre. Una plaça pot ser una delícia mentre que aconseguir una plaça en una empresa prestigiosa exigeix una preparació important.

Entretots

Publica una carta del lector

Escriu un post per publicar a l'edició impresa i a la web

En el món dels negocis els fets són diferents. No existeixen les placetes. Quan jo caminava per diferents terres i arribava a un poble, més d’una vegada em vaig trobar una placeta on vaig descansar. M’envoltava el silenci. Ningú em va proposar fer cap negoci.

I aprofitaré per dir-ho: jo no soc partidari dels diminutius. Ho dic, és clar, amb tot el respecte i amb afecte: ¿com ens identifiquem? El Quimet és el Joaquim, la Pepa és la Josepa, el Francesc és el Paco o el Quico. El Quico i el Quica. Naturalment el Paco no té cap fill que es digui Paquet.

Durant un temps, la meva editora em deia Espi. Quina raó tenia i té, i nas per valorar un llibre. Jo, de nas, en tinc més aviat poc, i mai em podrà dir que soc un tarota.