La guerra civil en color

1
Es llegeix en minuts
gcec col2

gcec col2

S’ha dit que la força del cine en blanc i negre s’ha de buscar en el fet que reprodueix el color dels somnis. Els vells documentals històrics correspondrien a un passat no viscut, però conegut, intuït o somiat. Per a diverses generacions, els documents visuals de la guerra civil pertanyen al món del blanc i negre. Bombardejos, trinxeres, falangistes cantant el Cara al sol amb el braç alçat, camions plens de milicians... Imatges en rotund blanc i negre, com les pel·lícules d’Edward G. Robinson, que no podien ser d’una altra manera. O sí.

Prenent com a referència l’exitosa experiència de la sèrie La segunda guerra mundial en color, el canal DMax ha contractat la productora catalana Minoria Absoluta per realitzar un cicle amb imatges de la contesa civil espanyola, gravades en l’original en blanc i negre, com corresponia a l’època, i acolorides ara amb una tecnologia que dóna un resultat d’alta qualitat. DMax inicia aquest dijous l’emissió d’aquesta sèrie cridada a sacsejar moltes consciències, per la senzilla raó que el color en els vells fotogrames ens fa més pròxima una realitat tremenda.

Blau i vermell

Els colors van constituir un element de primer ordre en el conflicte del 1936 al 1939. El blau de la Falange, el negre-i-vermell dels mocadors de la CNT, la tricolor republicana davant la bicolor dels nacionals, el groc de la falç i el martell en la bandera vermella comunista. Tant va ser així, que amb un color n’hi havia prou per definir cada un dels bàndols.

Notícies relacionades

Però juntament amb la tonalitat de les banderes, aquesta sèrie promet mostrar-nos el caqui dels uniformes militars, el blanc de les espardenyes dels milicians, el marró de coure de les trinxeres i el gris fosc que desprenien les bombes a l’explotar.

Tot i el que molts diran a partir d’avui, rememorar el drama de la guerra civil segueix sent oportú. Ara ho farem amb una novetat important. Veurem el vermell de la sang, fet que ens allunyarà del territori dels somnis i ens acostarà a la cruel realitat de la nostra història.