Un país clau per a l'estabilitat mundial

El cop que va canviar Turquia

Erdogan ha de rectificar algunes estratègies i consolidar una unitat amb l'oposició i la societat

2
Es llegeix en minuts

La nit del 15 de juliol d’aquest estiu, i per primera vegada en la història turca, el poble va vèncer un cop militar. La gent va escollir estar al costat de la democràcia i va deixar clar que qualsevol canvi ha d’arribar a través de les urnes i no dels tancs. La societat ha canviat. L’era dels cops havia  arribat al final  transcorreguts 36 anys des del motí dels generals del 1980, que va deixar el país enfonsat  i l’economia  col·lapsada.

La gestió del postcop és complexa. El president Erdogan ha de recuperar un país mirant al futur. És necessari rectificar algunes de les seves polítiques i consolidar una unitat amb l’oposició i la societat, que van ser factors clau per derrotar els colpistes.

ALTRES FINS

Però, en alguns aspectes, s’ha utilitzat el cop per a uns altres fins; i és que Erdogan no perdona, s’ha mogut ràpidament per purgar milers de soldats i generals i sobretot els seguidors del seu exaliat Fethullah Gülen a qui va acusar de ser el principal instigador del cop. A Gülen el segueixen centenars de milers de devots i tenia un gran poder entre la policia i els jutges, les finances, l’educació i la premsa. Aquesta purga està creant divisions a la societat i amb l’oposició democràtica.

La repressió preventiva no és l’opció intel·ligent per mantenir la unitat. Turquia necessita reflexionar sobre les causes de la situació actual. De cap manera es poden excusar els instigadors del cop, però se’ls ha de jutjar d’acord amb la llei. El president hauria de considerar les esquerdes que el cop ha provocat. Erdogan és possiblement el president més popular de Turquia. Però el seu estil ha servit per polaritzar el país. I el mateix passa a l’exterior.

Turquia revela una sèrie de profundes contradiccions. La història no és només una elecció entre vel o no vel. Entre Atatürk, Erdogan o Gülen. Entre secular o islàmic. Entre kurds i turcs. Massa enfocaments contradictoris i conflictius. Encara que es va aconseguir imposar una forma d’estabilitat i desenvolupament, encara falta molt per fer per aconseguir la igualtat entre tots els components.

El país s’enfronta a molts perills: la campanya de terror de Daesh, la situació econòmica, la insurgència kurda del PKK, la intervenció a la guerra de Síria i els milions de refugiats, les relacions amb Rússia, els EUA i la UE.

UN ACTOR IMPORTANT

Notícies relacionades

La situació estratègica converteix el país en un actor important per a l’estabilitat mundial en una regió que està sobre un barril de pólvora. Les tensions polítiques i el terrorisme estan a uns nivells insostenibles i cap gran potència s’ha compromès a apagar el foc i allunyar les flames. Els Estats Units, el gran actor durant dècades a la zona, ha abandonat la seva responsabilitat mentre s’estén el foc cap a altres regions veïnes com Europa.

El cop a Turquia ha unit la gran majoria dels turcs a curt termini. Però per al llarg termini, s’ha de reconèixer la realitat: el país està dividit.