Erdogan acusa Occident de donar suport al cop d'Estat
El president turc qüestiona la relació amb els EUA per no entregar-li el clergue Fethullah Gülen, a qui acusa d'orquestrar el motí

SDT04 ANKARA (TURQUÍA) 25/07/2016.- Fotografía facilitada por la oficina de prensa de la Presidencia de Turquía que muestra a su titular, el presidente Tayyip Erdogan (c), durante su reunión con el líder del opositor Partido Republicano del Pueblo (CHP), Kemal Kiliçdaroglu (2-i), y con el líder del también opositor Movimiento Nacionalista (MHP), Devlet Bahçeli (d), en Ankara, Turquía, hoy, 25 de julio de 2016. Erdogan se reunió hoy con los líderes del partido gobernante y de dos de las tres formaciones opositoras representadas en el Parlamento para tratar sobre el fallido golpe militar del pasado día 15 y las medidas tomadas contra los supuestos responsables. EFE/Presidencia De Turquía SOLO USO EDITORIAL, NO VENTAS /
El president turc, Recep Tayyip Erdogan, ha acusat Occident de donar suport al terrorisme i als que van intentar perpetrar un cop d’Estat a Turquia el 15 de juliol passat. «Aquest cop no va ser planificat a l’interior [del país]. Hi ha actors dins, però el guió del cop va ser escrit a l’estranger», va assegurar. Les reaccions de la comunitat internacional després del fallit motí, que es va saldar amb més de 230 morts, han enterbolit en gran manera les relacions del Govern turc amb Occident.
«Pregunto: ¿Occident dóna suport al terrorisme aquí o no n’hi dóna? ¿Occident dóna suport a la democràcia o als colpistes i el terror?», va dir el cap d’Estat en un combatiu discurs al seu palau a Ankara, davant de representants d’altes instàncies econòmiques. «Lamentablement, aquest Occident dóna suport al terrorisme i s’alinea amb els colpistes. A ells no els afecta com a nosaltres, però a nosaltres sí que ens afecta», va reflexionar Erdogan a manera de resposta a la pregunta retòrica.
«Ho hem de dir clarament, hem d’expressar la nostra tristesa: no hem rebut el suport que esperàvem dels nostres aliats durant i després de l’intent de cop, igual com passa amb la nostra lluita contra altres organitzacions terroristes», va assegurar el president, per lamentar que «en alguns aeroports europeus s’han posat anuncis que diuen ‘No vagi a Turquia: anar a Turquia enforteix Erdogan’».
TENSIÓ AMB ELS EUA
El president turc va qüestionar la relació amb Washington. «Pregunto als Estats Units: ¿quina classe de socis som que encara no m’heu entregat a qui us he demanat extradir?», va dir en referència al predicador Fethullah Gülen, exiliat als EUA i a qui atribueix haver orquestrat el motí.
«¿Com pot ser això democràtic? No sóc un president que va arribar al càrrec amb un cop. Sóc un president elegit pel 52% dels vots del poble», va recordar per després lamentar que al món hi hagi «ignorants que diuen que no se sap qui va dirigir el cop» quan, en la seva opinió, «es tenen totes les proves» que va ser el predicador Fethullah Gülen.
El clergue, que als seus 75 anys viu a l’exili a Pennsilvània des del 1999, ha negat qualsevol implicació en el cop d’Estat contra Erdogan. El president dels EUA, Barack Obama, ha deixat clar que només estudiaria la petició d’extradició en el supòsit que el Govern turc aportés proves sòlides de la implicació que denuncia. Erdogan acusa els EUA i els seus aliats occidentals d’estar més preocupats pels drets dels que van preparar el cop que per la greu amenaça que li va comportar a un país membre de l’OTAN.
PURGUES MASSIVES
Més de 60.000 persones, des de funcionaris fins a policies passant per militars i periodistes, s’han vist retirats dels seus llocs i, en alguns casos estan detinguts, per haver estat presumptament implicats en la preparació del cop d’Estat, segons afirma Erdogan, que ha destituït més de 3.000 militars, el 40% dels quals són generals. Ha tancat les escoles militars i pretén tenir sota el seu control absolut els serveis d’intel·ligència. La federació de futbol no s’ha escapat d’aquesta purga i 95 membres han sigut destituïts.
A aquells que critiquen aquesta profunda purga a l’Exèrcit, Erdogan els ha contestat que era necessària per evitar que els seguidors de Gülen tornin a intentar fer un altre cop d’Estat.
Decretat l’estat d’emergència, molts sectors expressen la seva preocupació pel fet que el president pugui fer ús d’aquesta situació per fer-se més fort retallant drets. En aquest sentit, Erdogan ha defensat l’aplicació de l’estat d’emergència a l’assegurar que compleix amb totes les normes de la Unió Europea. L’oposició reconeix la necessitat de portar a terme modificacions en l’estructura del país, però insisteix que ha de ser el Parlament el que supervisi aquests canvis.
Davant l’auditori d’empresaris, Erdogan es va comprometre a fer les reformes necessàries per fer més atractiva la inversió estrangera.
- Apagada Red Eléctrica sospita d'una desconnexió massiva de plantes solars abans de l'apagada
- Andrés Iniesta: "No sempre tot és bonic, ni per a mi ni per a ningú"
- Habitatge Gonzalo Bernardos avisa els espanyols: «Els que es vulguin comprar una casa s’han d’afanyar»
- Lluita contra el frau Hisenda et vigila: aquesta és la quantitat màxima que pots pagar en efectiu
- Presumpta administració deslleial Els Mossos confisquen documents i joies als marmessors de Pere Mir
- MOBILITAT Controls a les carreteres gironines pel pont de l’1 de maig
- Nova instrucció als registres El Govern central aprova una instrucció per fer efectiva la prohibició dels ventres de lloguer
- Successos Un piròman provoca nou incendis en mitja hora a Cambrils i deixa danys en comerços i restaurants
- Conseqüències de l’apagada El Govern té un pla b amb reserves de gasoil per si hi ha una altra apagada
- Entrevista Joan Gabriel Bergas, catedràtic en Enginyeria Elèctrica de la UPC: "Són set 'barcelones' que van caure de cop"