Turquia deté el director i diversos periodistes del principal diari de l'oposició

L'editor en cap de 'Cumhuriyet' ha sigut arrestat acusat de col·laborar amb el PKK i amb el moviment Gülen

 

  / EMRAH GUREL / AP

1
Es llegeix en minuts

La policia turca ha llançat aquest dilluns una batuda contra el diari 'Cumhuriyet', un prestigiós diari de l'oposició de centreesquerra, i ha detingut el seu director, Murat Sabuncu, entre altres periodistes. Els periodistes detinguts avui en la batuda contra el prestigiós diari opositor 'Cumhuriyet' han sigut acusats de col·laborar tant amb la guerrilla kurda com amb la confraria del predicador exiliat Fethullah Gülen, informa el diari 'Hürriyet'.

Els agents han arrestat Sabuncu a casa seva, que va ser registrada, com la del redactor Guray Öz, detingut en una batuda al seu domicili a Ankara, informa el mateix diari en la seva edició digital.

També s'ha registrat la casa d'Akin Atalay, membre del consell d'edició, que està actualment a l'estranger.

50.000 EXEMPLARS DE TIRADA

Segons la cadena CNNTürk, la policia disposa d'ordre d'arrest de 13 periodistes i directius del diari.

'Cumhuriyet', fundat el 1924, i amb una tirada diària d'uns 50.000 exemplars, no és dels diaris més venuts de Turquia, però sí un dels més prestigiosos, conegut pel seu periodisme d'investigació i la seva marcada línia d'oposició al Govern des de postures de centreesquerra.

Murat Sabuncu va ser nomenat editor en cap del diari després de la dimissió de Can Dündar, un periodista que va passar un any en presó preventiva acusat d'"espionatge" per publicar imatges d'un suposat enviament d'armes oficial de Turquia a l'oposició siriana i ara es troba a l'estranger.

El diari va ser guardonat al setembre amb el Right Livelihood Award, també conegut com a "premi Nobel alternatiu", que atorga una fundació de Suècia.

Encara no s'han donat a conèixer els motius de les detencions o les acusacions contra aquests periodistes.

Notícies relacionades

"El cop contra la democràcia ha arribat a 'Cumhuriyet'", ha comentat el mateix diari sobre les detencions d'avui, en al·lusió a l'estat d'emergència instaurat després del fallit cop militar del juliol passat, que facilita les operacions contra l'oposició turca.

Dissabte, un decret emès sota l'estat d'emergència va ordenar el tancament de 16 diaris, 2 agències de notícies i tres revistes, la majoria relacionats amb el moviment de l'esquerra kurda, un corrent polític amb què 'Cumhuriyet' no està relacionat. 

Temes:

Premsa Turquia