LA CLAU

1
Es llegeix en minuts
jgblanco36158255 berga 04 11 2016 concentracionj tras la detencion de la alca161104102535

jgblanco36158255 berga 04 11 2016 concentracionj tras la detencion de la alca161104102535

El quietisme davant les aspiracions d’una part substancial de la població catalana va aconseguir ahir una petita victòria a Berga. La imatge dels Mossos detenint una alcaldessa de la CUP per penjar la bandera estelada al balcó de l’ajuntament era una fruita desitjada des de fa mesos per l’unionisme intel·ligent. Sabien que activar aquesta espoleta –fruit d’abandonar la sort de la unitat d’Espanya únicament a la tasca judicial– sembraria la divisió en el fràgil bloc parlamentari que sustenta el programa de desconnexió amb què es va investir Puigdemont. Els projectes polítics fracassen quan es pensen en funció de l’acció de l’adversari en lloc de valorar les pròpies forces. Els va passar als independentistes el 9-N quan anhelaven veure la parella de la Guàrdia Civil retirant les urnes que no va arribar mai.

Notícies relacionades

Al marge dels estratagemes, l’independentisme té en aquest episodi una ocasió immillorable d’avaluar les seves pròpies forces per impulsar la desconnexió el 2017. Posar el focus en els Mossos el debilitaria enormement. Aquesta és la temptació de la CUP, que sent la pulsió de carregar contra el dit en lloc de qüestionar la Lluna. Si de l’episodi de Berga es deriva una escalada de tensió amb els partits de Junts pel Sí, els objectius dels que esperaven aquesta imatge s’hauran complert amb escreix. Si aquesta tensió arriba als pressupostos, és evident que la legislatura catalana salta pels aires abans de finals d’any. I això obriria un escenari de debilitament i divisió que donaria la victòria als punts en el combat al hieratisme de Rajoy

‘Karate Kid’    

L’alternativa que pensa l’independentisme és una altra, seguint els consells del vell mestre de la pel·lícula Karate Kid d’aprofitar la força de l’adversari en benefici propi. Actes com el d’aquest divendres porten sovint a sumar tàcticament el món dels comuns a l’estratègia independentista. En aquest context, la defensa pacífica de la insubmissió guanya molt espai polític a la Catalunya d’avui. El que es busca en aquest cas és treure els Mossos del focus per posar-lo en la gent, veurem amb quin resultat final.