"Ja pots obrir els ulls, mira el que he fet"

Del pinzell d'aquesta jove de 25 anys sorgeixen els gats que comencen a rondar per Tiana, on hi ha El taller de la Bet.

3
Es llegeix en minuts
«Ja pots obrir els ulls,  mira el que he fet»_MEDIA_1

«Ja pots obrir els ulls, mira el que he fet»_MEDIA_1 / ANNA MAS

Elisabet Nadal Bellavista va arribar al món un pèl més assossegada del que estava previst, dos dies després de Reis de 1991. Va venir portant una malaltia neurològica, minoritària i congènita: neurofibromatosi de Recklinghausen, tipus 1. Això, en el seu cas particular, es tradueix en un quist enganxat al seu nervi òptic i al seu quiasma -la part del cervell on s'entrecreuen parcialment les fibres dels nervis òptics encarregades de transmetre els impulsos nerviosos, les ordres a les cèl·lules-. Per això la seva vista, el seu equilibri i la seva capacitat intel·lectual són reduïts. Però suficients per dibuixar, amb molta destresa, mixets que alegren bosses i de tot.

-¿Per què els gats com a motiu artístic?

-Perquè m'agraden molt, m'encanten, però no en puc tenir perquè sóc al·lèrgica als gats. Vaig començar a dibuixar-los de petita, i m'agradava regalar els dibuixos a la gent. Quan era l'aniversari d'algú, n'hi feia un. I ara és la imatge del meu taller.

-¿D'on treu les idees de les situacions que dibuixa amb els seus gats i sense?

-Al carrer, caminant per Tiana -sempre vaig a peu a tot arreu-, veig el que fan els nens, em fixo amb què juguen; per exemple, amb un patinet, i després ho dibuixo.

-¿És difícil? ¿Li resulten una mica més costoses les tasques que a altres persones?

-Sí, a l'escola també em costava més fer-ho tot, però tot i així ho feia. Tot em costa, però igualment ho vull fer. Necessito més temps que la resta de gent, però faig les coses. M'agrada acabar-les, i sempre tinc ajuda si la necessito. Quan faig una cosa nova, truco a la meva mare i li dic: «Tanca els ulls», l'acompanyo fins al meu taller i després li dic: «Ja pots obrir els ulls, mira el que he fet», i li deixo veure el que he dibuixat per primera vegada.

-M'han explicat que una cosa que la caracteritza és que sempre se sent contenta.

-Menys quan tinc migranya.

-¿Què fa quan en té?

-És un rotllo. Jo li demano que marxi, li dic: ¡fora, vés-te'n! Però no sempre em fa cas, i a vegades triga molt a marxar. Això és l'únic que em fa estar baixa d'humor.

-De totes les coses que li poden passar cada dia, ¿hi ha alguna cosa que la faci estar especialment contenta?

-Bé, quan sóc al cau, perquè cada dissabte a la tarda vaig a fer d'ajudant dels monitors. Si hi ha nens que es barallen, em poso molt contenta quan parlo amb ells i els ajudo a deixar de barallar-se. És que sóc anticonflictes.

-Li agrada posar pau...

-Sí, m'agrada quan veig plorar un nen del cau -o pel carrer- i m'aturo per parlar amb ell i veig que deixa de plorar. Això m'encanta, m'alegra molt.

-També l'ha d'alegrar que li facin encàrrecs [www.eltallerdelabet.cat], ¿no?

-És clar. Abans m'ho demanaven els amics o la meva família, però ara comença a fer encàrrecs gent que mira la web, i també la pàgina de Facebook del taller.

-¿Voldria tenir la seva pròpia empresa?

-Bé, primer vaig intentar treballar a diversos llocs, però no podia anar més de pressa del que anava, i no vaig poder continuar.

-¿Qui la va ajudar a posar en marxa El Taller de la Bet als baixos de casa seva?

-El meu pare em va muntar l'espai; la meva mare va buscar les pintures per pintar roba; una il·lustradora, Georgina, em va ajudar a saber dibuixar millor, i Naiara [una pedagoga amb qui l'Elisabet treballa les seves capacitats des que tenia 10 anys] m'ajuda a millorar el llenguatge i les coses que em poden costar més.

Notícies relacionades

-¿Té germans o germanes?

-Sí, el Xavier, i la seva nòvia, Neli, que és com una germana per a mi.