HISTÒRIA MÍNIMA

Microfinançar agricultura sostenible

La cooperativa Tarpuna connecta urbanites que valoren la producció alimentària respectuosa amb el medi ambient amb agricultors de proximitat. A través de la comunitat Dunia intercanvien productes i copagament de millores en els cultius

5 12 2020 - Mataro - Elm Pou trabajando en la finca en el cami de la Senia en Mataro - Hacen una camapana de micomezenazgo en goteo para comprar un pequeno tractor - Foto Anna Mas

5 12 2020 - Mataro - Elm Pou trabajando en la finca en el cami de la Senia en Mataro - Hacen una camapana de micomezenazgo en goteo para comprar un pequeno tractor - Foto Anna Mas

2
Es llegeix en minuts
Carme Escales
Carme Escales

Periodista

ver +

Donar resposta a necessitats socials a través de l’agricultura va portar a crear, ara fa 9 anys, lacooperativa Tarpuna, que significa ‘sembrar’ en llengua quítxua. I sembrar és el que han fet des del seu naixement els cinc socis (avui nou) que van engegar aquesta empresa comunitària d’iniciativa social.

Tarpuna assessora i gestiona projectes, privats i públics, d’horticultura sostenible, com la producció de compostatge comunitari, amb recollida local de residus, i horts comunitaris d’autoconsum com els 9 que tenen actius a l’àrea metropolitana. Aquest any facturaran 300.000 euros. Tenint molt en compte l’impacte social de l’agricultura com una cosa terapèutica, pel contacte directe amb la terra i pel benefici d’una alimentació saludable, la cooperativa promou la relació entre l’àmbit rural, on es produeixen fruites i verdures, i les persones, els consumidors que habiten la gran ciutat.

Fa un any planejaven plantar arbres fruiters en una finca pròpia a Llinars del Vallès, i van pensar en l’opció del micromecenatge per tirar-lo endavant, però van acabar considerant una iniciativa més col·laborativa. Van crear elprojecte Dunia,una comunitat a Barcelona per cofinançar agricultura sostenible i lluitar contra l’emergència climàtica, que va rebre el recolzament de Barcelona Activa, a través del seu programaImpulsem el que fas.

 

Cobrir necessitats de millora

 

«Primer localitzem projectes de millora en les explotacions de pagesos en les proximitats de Barcelona que ja tenen cert recorregut en la producció d’aliments de manera sostenible. Avaluem l’impacte mediambiental de cada iniciativa i obrim una campanya per donar a conèixer el projecte i que la gent pugui fer les seves donacions», explica el cofundador i president de Tarpuna, Josep Maria Vallès.

Notícies relacionades

Els primers 40 dies de la campanya es destinen a assegurar un mínim d’import que permeti fer possible el projecte, i uns altres 40 dies completen una suma que garanteixi desenvolupar la iniciativa de manera òptima.

Fins ara han endagat 7 campanyes amb agricultors, tres de les quals estan en l’actualitat en marxa. Una d’elles se situa a Can Lluch, l’explotació de 3 hectàrees d’Elm Pou, un agricultor de Mataró que produeix el seu compostatge i necessita un tractor hidroestàtic per tombar el compost a escala més professional. Pou cultiva tomàquets de varietats tradicionals, mongeta tendra, porros, ceba, bledes, cogombres i carbasses que ven directament a particulars a través de cistelles que li encarreguen, a més de comptar amb una parada al mercat de Mataró. Fa dos anys que és socid’Ecomaresme, una agrupació de 10 petits productors amb qui es reparteixen cultius per augmentar la seva oferta. La creació d’un obrador agroalimentari a l’Alt Camp i l’impuls d’horta ecològica al Priorat són les altres campanyes ara en marxa.

Intercanvi sostenible

Temes:

Agricultura