Com gaudir del Nadal reivindicant el talent femení

4
Es llegeix en minuts
Estrena de ’Star Wars: el despertar de la fuerza’ al cine Phenomena de Barcelona, dijous de matinada.

Estrena de ’Star Wars: el despertar de la fuerza’ al cine Phenomena de Barcelona, dijous de matinada.

Animant la selecció catalana femenina de futbol (i/o a la basca)

Aquest dissabte, la selecció catalana absoluta femenina de futbol i la selecció d’Euskadi s’enfronten al Miniestadi a les 18.45. És una bona oportunitat per veure futbol femení en viu i en directe, sobretot l’any en què la selecció espanyola ha disputat el seu primer Mundial. L’horari pot ser un inconvenient tenint en compte que moltes famílies es reuneixen per menjar el dia de Sant Esteve. En aquest cas, s’ha de sintonitzar Esport 3, que retransmetrà el partit.

Anant al cine a veure ‘Star Wars’

El nou episodi de la saga ens ofereix un dos per un: entreteniment i la possibilitat de reflexionar sobre rols de gènere. El personatge de Rey no només és un sal qualitatiu en la representació femenina de la saga, sinó que és de les dones amb més agència del cinema fantàstic i d’acció dels últims anys. Val la pena parar atenció a les relacions que Finn i el pilot Poe Dameron estableixen amb la resta de personatges –de carn i ossos o robòtics– i els motius dels seus actes. El malvat, Kylo Ren, també ofereix l’oportunitat de reflexionar sobre la construcció social de la masculinitat.

Una altra cinta obligatòria és ‘Sufragistes’, que narra la lluita de les dones del Regne Unit per obtenir el dret a vot. Una peça que va passar més desapercebuda en el seu moment va ser ‘Iron Jawed Angels’ (‘Àngels amb Mandíbula de Foc’), sobre el moviment sufragista als Estats Units. A Espanya es va estrenar fa un parell d’anys ‘Clara Campoamor, la dona oblidada’, un llargmetratge sobre la lluita d’una de les primeres diputades espanyoles pel dret a vot durant la II República. La pel·lícula es pot veure aquí.

Mirant la primera temporada de ‘Jessica Jones’

Fins ara, l’editorial de còmic Marvel ha renunciat a oferir-nos trames interessants per a les dones que omplen (aquesta és la paraula en molts casos) les seves pel·lícules. A la televisió segueix una tònica diferent amb ‘Jessica Jones’ (Netflix), una sèrie sobre una antiga superheroïna convertida en detectiu privat.

Per a qui vulgui propostes més realistes hi ha les set temporades de la multipremiada ‘The Good Wife’. O, el que és el mateix, la història d’Alicia Florrick, que decideix reprendre la seva carrera com a advocada després que es descobreixin diversos escàndols de corrupció i prostutició que afecten al seu marit, un fiscal general. Una proposta d’humor –premiada també– és ‘Parks and Recreation’, una sitcom protagonitzada per la comediant Amy Poehler, que interpreta una funcionària al departament de parcs d’una fictícia ciutat dels Estats Units.

Llegint escriptores

El Premi Nobel de Literatura d’aquest any ha estat per a la periodista bielorussa Svetlana Alexiévitx. El seu llibre ‘La guerra no té rostre de dona’ recull desenes de testimonis de dones que van lluitar en les files soviètiques durant la Segona Guerra Mundial. 

‘¡Divinas! Modelos, poder y mentiras’, ha estat el Premi Anagrama d’Assaig del 2015. Patricia Soley-Beltran, l’autora, és doctora en sociologia del cos per la Universitat d’Edimburg i va ser model professional. Així doncs, no hi ha ningú millor que ella per parlar d’aquest món amb uns visió crítica. Aquest any també s’ha publicat el primer llibre en català de la jove escriptora Jenn Díaz, ‘Mare i filla’.

Si ens ve de gust viatjar, ‘El conte de la criada’, de Margaret Atwood, ens revela un món distòpic on les dones són tractades com bestiar.  La novel·la d’Atwood podria situar-se al mateix nivell que ‘1984’ de George Orwell i ‘Un món feliç’ d’Aldous Huxley. Per contra, ‘La mà esquerra de la foscor’, d’Ursula K. Le Huin, ens trasllada a un planeta els habitants del qual són hermafrodites.

Per als més petits, existeixen per internet diverses guies amb llibres i contes per treballar valors com la igualtat de gènere. Aquí (http://www.coeducaccio.com/recursos/contes-infantils/ ) teniu una galeria amb alguns d’ells, però n’hi ha molts més.

Tornant feministes als Reis Mags

Notícies relacionades

L’Ajuntament de Barcelona ha llançat una campanya perquè les famílies demanin als Reis Mags joguines no sexistes. Si això ens sembla poc, podem denunciar a les xarxes socials aquelles joguines o campanyes publicitàries que discriminen per raó de sexe. Això és el que ha demanat ‘The Guardian’ als seus lectors. Entre els productes mostrats pel diari, destaca la bola del món rosa. Parlant d’aquest color, 2015 passarà a la història com l’any en què es va emetre el primer anunci jugant a la Barbie.

Si us va l’acció, podeu anar al McDonald’s i demanar per al vostre fill les joguines per a Happy Meal considerats “de nena” i les joguines considerades “de nen” per a la vostra filla. Aquest estiu, sense anar més lluny, el restaurant de menjar ràpid va vendre rellotges de Batman, Superman, Flash i Llanterna Verda per a ells i de Hello Kitties vestides de Catwoman, Wonder Woman, Batgirl i Supergirl per a elles.