idees

1
Es llegeix en minuts

«Vostès tenen un problema i es diu 3%». «Parafrasejant amb sorna aquesta cita tan cèlebre, l'escriptor i activista barceloní Víctor Garcia Tur va denunciar diumenge, dia de Tots Sants, el fet que només el 3% dels títols de la llibreria Calders -imagineu-vos-en altres sense tant criteri- fossin clàssics apareguts abans de la invenció de la impremta: un detall, sens dubte, per valorar el nostre diàleg amb la tradició. Envoltada d'exemplars amb el llom cap a la paret -els d'autors morts-, la iniciativa de Garcia Tur, denominada The living dead (fotos i més en el seu tum blr, http://garciatur.

Notícies relacionades

tumblr.com/theliving-dead), va permetre a més saber que només el 14% dels llibres presents eren de dones, xifra que entre els vius amb prou feines pujava al 18%. L'acte, del qual sortirà el llibret Afterword (textos de drets expirats de Kipling, Montaigne, Bernat Metge i Cervantes) va demostrar la lúdica lucidesa de l'autor de Twistanschauung, la sana autoparòdia de la llibreria i la puixança de les agendes culturals alternatives.

Aquest últim aspecte, el dels actes que no donen titulars, es va veure també ratificat el dia 23 amb el 8è Festival Santa Coloma Spoken Word al Teatre Sagarra de Santa Coloma de Gramenet: una autèntica festa de la poesia oral, amb actuacions destacades de la bilbaïna Laura Sam, el grup coral 6 en raya poesía a tiros i la parella formada per Salva Soler i Andrea Porcar. Els seus organitzadors, Elisabet Fernández, Payaso Manchego i Red927 -organitzadors així mateix de Poetry Slam Barcelona i Santako Poetry Slam-, van anunciar per cert que començarien tard «per esperar la gent que ve de Barcelona». La resposta espontània i carregada de sarcasme d'un assistent -«¿I a quina hora aterra l'avió de Barcelona?»- resumeix bé la intenció d'aquesta columna: recordar als despistats que a prop, molt a prop, en llocs tan poc promocionats per via oficial com una llibreria o una ciutat veïna a cop de metro, l'agenda cultural segueix bategant a tota potència. Si fa temps que no s'han acostat a un acte alternatiu, pensin en això. L'única cosa, la veritat, realment amateur és ignorar-ho.

Temes:

Llibres