IDEES

Estrelles en 'robolució'

1
Es llegeix en minuts
zentauroepp32235683 pelicula  blade runner  daryl hannah181105194402

zentauroepp32235683 pelicula blade runner daryl hannah181105194402

Em demana un amic, tirant suposo de tant 'Frankenstein', que li recomani una novel·la sobre robots o autòmats. Sobre éssers artificials, diu, de manera que s’hi poden incloure les variants que van del ciborg a la criatura de Mary Shelley, i de l’androide i la intel·ligència artificial a la nina sexual més o menys tecnològica. Sembla impossible abastar tant, així que demano que concreti i, mentre espero, ja li estic enviant portades de dues recopilacions clau, 'El rival de Prometeo. Vidas de autómatas ilustres’, a càrrec de Sonia Bueno i Marta Peirano (Impedimenta), i 'Las otras. Antología de mujeres artificiales’, presentat aquest any per Teresa López-Pellisa (Eolas). Gràcies a ells, té camí lliure als clàssics i les seves relectures, de les Pandores i Galatees a l’Olímpia de 'El home de arena'de Hoffman  o 'La Eva futura' de Villiers de l’Isle-Adam, i de 'Jo, robot’ i ‘L’home bicentenari'd’Asimov, amb les seves insuperades lleis sobre robòtica, a 'Blade Runner' i l’original '¿Sueñan los androides con ovejas eléctricas?' de Philip K. Dick.

¿Resposta del meu amic? Tot això ja ho controla, inclosos el 'R.U.R.' de Čapek, la 'Ciberíada' de Lem i les mil i una 'Metrópolis’ del cine. Vol alguna cosa més moderna o propera.

Un amic em demana que li recomani una novel·la de robots o autòmats. Li omplo el whatsapp de títols però al final me’n demana un de sol, el meu favorit

Notícies relacionades

Li inflo el whatsapp de títols: per a clons i amb classe, 'Mai m’abandonis’d’Ishiguro; amb humor i postmodern, el Marvin de 'La guia de l’autoestopista galàctic' de Douglas Adams; d’autor espanyol, la trilogia que Rosa Montero va iniciar amb 'Lágrimas en la lluvia' i remata aquests dies amb 'Los tiempos del odio'; en català, 'La mutació sentimental’ de la gran especialista Carme Torras; en còmic, l’'Astro Boyd’Osamu Tezuka  i...

Res. Diu que vol un títol, un de sol, el meu favorit, el que jo llegiria davantl’imminent adveniment de la ‘robolució’. Em passo dies pensant, no soc una màquina i no triaré l’ideal. El meu predilecte és de ciborgs, mai sortiria en una llista estàndard, no crec que presagiï res. Però és brutal, enorme, fabulós, un gran clàssic sobre com un humà es converteix en màquina, en aquest cas de venjança. Li envio el whatsapp: 'Las estrellas, mi destino', d’ Alfred Bester (al seu dia va ser 'Tigre, tigre'). Hi ha una preciosa edició a Gigamesh, coberta estel·lar de Corominas. Que vostès ho ‘jaunteen’ bé.