Al contraatac

2
Es llegeix en minuts

Els conec. N'he vist molts. Són honrats. Són persones dignes que es mouen amb humanitat i intel·ligència. Que saben que és un privilegi i alhora un deure ocupar-se del benestar de la gent. Serveixen, perquè els mou la voluntat de servei, i perquè, al capdavall, la seva feina és indispensable per fer que la comunitat visqui millor i avanci.

Escolten, pensen i actuen. Són lleials. Es comprometen, assumeixen responsabilitats i entomen dificultats. Sovint no dormen gaire. Han de trobar solucions imaginatives en temps en què l'escassetat impera. Molts treballen sense descans. Estudien, llegeixen, s'expliquen. Aprenen dels qui admiren i dels que ploren. Reconeixen encerts i errors, propis i aliens. Tenen un alt sentit de la justícia social i són sensibles amb les persones més desafavorides. Hi veuen de prop, enfoquen la mitja distància i albiren l'horitzó. Lideren i cohesionen. Atorguen seguretat i empenyen. Són motor. Se sotmeten al veredicte de la majoria. Viuen l'alegria en el triomf i la pèrdua en la derrota. Per sentit democràtic, no s'entretenen a llepar-se les ferides, es reinventen. En el seu cas, tot és públic. Els efectes s'amplien i els altaveus distorsionen. Viuen moments de glòria i, certament, assaboreixen la mel de l'exercici del poder. La mel i el fel. Renuncien a temps personals i a la intimitat. Són jutjats amb duresa. No hi ha ni eximents ni atenuants per a elles i ells. Jo n'he conegut i segurament vostè també.

Són persones que es dediquen a la política. Polítics i polítiques. N'hi ha que no tenen res a veure amb l'elogi que els dedico. És veritat. Aquests últims són perversos i malvats. Trapassers.

La llum dels neòfits

Notícies relacionades

Però si de tots en diem pestes, deu ser que som nosaltres els que no actuem amb honestedat, per interessos espuris o perquè el cor se'ns ha fet agre de massa anys de prevencions, prejudicis i animadversió. Tics franquistes també. Podem decidir que no volem cap polític a la política. Que de les lleis no se n'ocupin mai més els juristes. Que de la salut, en fem fora els sanitaris. Els pagesos ja no llauraran la terra i els forners no faran fermentar la massa amb llevat per fer-ne pa. Podem concloure també que la tripulació durà més bé la nau. ¿Per què n'hem de dir pilotar si hem fet fora el pilot i el copilot a mig vol?

Llavors viurem un món nou, i a fe que amb la novetat res no estarà contaminat. Arribarà la llum amb els neòfits. És clar que, si el compromís, l'assumpció del risc, el coneixement i l'experiència no són valors en positiu, em pregunto com és que tots nosaltres no dimitim ara mateix i abandonem corrents la feina que sabem fer. La saba nova va bé especialment en el terreny adobat.