Superar la barrera per a la independència

1
Es llegeix en minuts

El sí a la independència guanyaria en les eleccions del 27 de setembre vinent amb 74 escons, els mateixos que té actualment al Parlament redistribuïts de manera lleugerament diferent. CiU guanyaria les eleccions i obtindria 35 o 36 escons escons, ERC 26 o 27, i la CUP 10 o 11. Per altra banda, és una novetat que a Catalunya el partit que agrupa més l’espanyolisme sigui Ciutadans, que es dispara. Obtindria 26 escons  i estaria disputant a Esquerra ser la segona força. 12 o 13 diputats obtindria el PSC i 9 el PP,  que cauen en la intenció de vot, segons l'enquesta que avui publica la Vanguardia. Podem  se situa en un paràmetre de 6 a 8 escons.

És evident que es fa difícil trobar aliances per formar govern. La suma dels diputats de CiU i ERC no seria suficient.

En les dades sobre la independència, ahir vèiem que un aclaparador 80% de la gent està a favor de poder votar en referèndum, tot i que una mica més de la meitat podrien votar que no.

Notícies relacionades

Hi ha una barrera mental que separa l'espai entre independentistes  i espanyolistes. I hi ha raons i, sobretot, hi ha sentiments. La por al canvi, el més important.

És clar que publicar dades pot funcionar com publicitar tendències per mirar d'aconseguir adeptes, però, potser la lectura més intel·ligent que es pot fer de cara als independentistes és que els cal més raons i més il·lusió en la seva posició. Els espanyolistes alhora podrien preguntar-se com és que, dos anys i mig després de les últimes votacions al Parlament, no avancen ¿Els falten raons i sentiments potser també? Hi ha murs -mentals- més difícils de vèncer que els del quilòmetre trenta d'una marató. Superar la barrera per la independència és una cursa de fons. Els corredors saben bé que, per guanyar, cal entrenar-se a partir de les pròpies forces de manera endreçada i estable durant molt de temps, dibuixant una estratègia intel·ligent per poder mantenir el pas en tots els terrenys i sobretot no defallir. Sembla fàcil, no ho és gens, però és l'única veritat.