La terra i el mar s'empassen pobres

1
Es llegeix en minuts

El terratrèmol del Nepal ens sacseja. 7,9 graus a l'escala de Richter. Parlem de més de dues mil persones mortes sabent que a mesura que passin les hores i els dies aquesta xifra anirà augmentant.

Sentim les veus dels que n'han pogut sortir amb vida i veiem amb incredulitat imatges d'edificis ensorrats, fragments de cossos humans entre muntanyes de runa, la pols que tot ho tapa, i por i valentia a parts iguals entre els que pateixen i els que corren per ajudar. Mirem el mapa i expliquem les coordenades geogràfiques i vitals. Situat entre l'Índia i la Xina, Kàtmandu és la capital d'un país que rep turistes a la recerca d'aventures. Que tenim present perquè fa uns anys el príncep de la corona Dipendra va matar deu membres de la seva família i després es va suïcidar. El Nepal va viure una rebel·lió maoista i va esdevenir una república encara amb una democràcia incipient. Expliquem també que el Nepal ja va viure un altre terratrèmol greu el 1934 i va causar més de 8.500 morts. I que ara pot haver-hi rèpliques.

Notícies relacionades

Quan hàgim vist que en aquella zona el fet que la terra tremoli no és una cosa tan extraordinària, assumirem amb més facilitat la destrucció, la desesperació i les vides humanes perdudes. És clar que si bé els terratrèmols són allò que en diem "fenòmens naturals", la devastació no que no és. I que tenim l'exemple d'altres ciutats i països, on els edificis s'han construït a prova de terratrèmols importants. Quan la terra es sacseja, les edificacions tot just es mouen una mica per tornar a lloc. És clar que això ho fan els països rics.

Aquest cap de setmana la terra s'ha obert i s'ha endut milers de vides humanes. La setmana passada era el mar que s'empassava més d'un miler de persones davant de les costes d'Itàlia. Una barca plena d'immigrants es va enfonsar. El mar no era el responsable de la tragèdia. Però gairebé no ens n'adonem. I un fet i l'altre, el terratrèmol i el naufragi, se situen en la mateixa zona de la nostra ment. Perquè terra mar s'empassen pobres.