Llarg termini

La trampa subtil dels impostos indirectes

2
Es llegeix en minuts

Els experts fiscals de la denominada comissió Lagares van rebre el 5 de juliol del 2013 l'encàrrec del Govern de fer una proposta de reforma a fons del sistema tributari espanyol, una de les reclamacions més urgents de Brussel·les a un país tutelat, i un dels punts del programa electoral del PP.

El Govern ha volgut distanciar-se del mig miler de folis presentat divendres, encara que a ningú se li escapa que respira la mateixa filosofia del PP i que moltes de les recomanacions sí que veuran la llum tard o d'hora, com són la baixada de l'IRPF (coincidirà amb període electoral), la progressiva pujada de l'IVA reduït, la retallada a l'impost de societats o l'harmonització de molts impostos entre comunitats autònomes. Els experts han actuat com un apèndix del Govern i en el seu informe utilitzen dades facilitades per les administracions públiques per traçar una reforma fiscal compatible «amb la necessitat de complir amb les projeccions de dèficit públic del Govern espanyol en l'actualització del programa d'estabilitat del Regne d'Espanya».

En el text s'afirma també que la reforma fiscal no ha de variar la proporció dels ingressos tributaris respecte al PIB, que es mantindrà en el 37%-38%, mentre que serà la despesa pública la que se seguirà reduint.

Notícies relacionades

El que persegueixen els experts i també el PP és portar a terme una reforma fiscal que desplaci la càrrega tributària des de la imposició directa fins a la indirecta sense alterar els ingressos de les arques de l'Estat i estimulant la creació de llocs de treball i la competitivitat de l'economia. Els contribuents pagaran menys per IRPF (no se sap si es revertirà la pujada duta a terme pel PP quan va arribar al Govern), però pagaran més en impostos indirectes.

D'entrada una reforma d'aquest tipus resulta regressiva des d'un punt de vista social, perquè l'IRPF s'aplica en funció dels ingressos i l'IVA afecta tots els ciutadans obligats a consumir béns de primera necessitat, siguin rics o pobres, tinguin feina o estiguin a l'atur. Per incentivar l'economia, la peça estrella és la reducció de les cotitzacions socials, una palanca claríssima de creació d'ocupació, juntament amb una reforma de l'impost de societats. Per no afectar la guardiola de la Seguretat Social, els experts reclamen que la recaptació d'altres impostos indirectes, com l'IVA, vagi a aquesta caixa. La reforma que ve hauria de ser justa i no oblidar-se que els impostos indirectes ofeguen els més des­afavorits. Tampoc es pot obviar que el pes de la crisi i dels impostos el carreguen les rendes del treball, mentre que les rendes del capital no paguen gairebé res.