Anàlisi

L'elecció entre el millor, el soldat i l'aventurer

2
Es llegeix en minuts

La Pilota d'Or, amb els tres candidats elegits, espera el guanyador enmig de moltes i confrontades opinions. És molt difícil decidir, però s'ha d'elegir, aquesta és la realitat. Sigui qui sigui l'elegit, la decisió deixarà per a molts la sensació de no ser justa i donarà lloc a la polèmica.

Messi és per a mi el millor futbolista del món si considerem el que ha aconseguit fins avui, no només en títols sinó en creixement. Ha tingut temporades brillants, i a cada pilota que li passa pels peus apareix el misteri que acaba patint l'adversari. Concreta jugades determinants, no només en el gol, sinó també a l'hora  de passar per al gol i especialment en la gran participació en totes les accions de tinença de pilota, ja que surt de llocs increïbles des de la màgia de la seva tècnica. Més participatiu, ha anat creixent un any rere l'altre com un ordenat aventurer. També és veritat que va tenir una temporada amb una gran acumulació de cansament, amb poca recuperació en temps, i ben bé que ho va pagar amb reiterades lesions. Un candidat.

Un altre candidat, Cristiano Ronaldo, determinant jugador per al gol; ell entén el joc des de la seva aventura personal; si el gol no apareix, és difícil que aparegui Cristiano. El que passa és que en l'última temporada, des del vertigen i l'aventura quan arrenca la seva carrera, li va donar l'eficàcia que va sostenir un Madrid desdibuixat, que es va sostenir i se sosté des de la contundència de Cristiano Ronaldo. Les seves condicions de futbolista, des de l'aspecte individual, són privilegiades: excel·lent tècnica, gran rematador de cap, punch perfecte, hàbil i veloç, tot al servei del gol més que de l'equip. El gol va aparèixer i va tenir una gran temporada.

No conec el criteri

Notícies relacionades

He deixat l'altre candidat, Franck Ribéry, per al final. Candidat de luxe que, a diferència de Cristiano Ronaldo, és un soldat de l'equip, compleix amb totes les obligacions col·lectives. Sense tenir la màgia de l'argentí ni la contundència del portuguès, és un gran jugador de futbol. Un futbolista té obligacions i possibilitats. Les obligacions les marca l'entrenador des de l'organització del joc; les possibilitats les decideix el futbolista mentre compleixi amb les obligacions. Ribéry sempre compleix amb les seves obligacions des de la seva enorme participació, i les seves possibilitats són moltes: fa gols, una  presència permanent al servei ofensiu amb gol i també combatiu en la recuperació.

És difícil definir la Pilota d'Or, no conec el criteri que hi ha. Cristiano Ronaldo potser va ser el més important per al seu equip. Ribéry, gran jugador d'equip, i Messi, per trajectòria sostinguda i creixement, el millor jugador del món.