Anàlisi

2
Es llegeix en minuts

Era l'any 2005 i Michel Platini encara no era president de la UEFA.  Jo era a Suïssa, convidat per aquest organisme per discutir en un plafó sobre el joc i el calendari internacional, i recordo que ell hi era, molt protegit per Blatter, sempre molt junts tots dos. En aquell moment jo ja pensava que ell seria president de la FIFA. Se'l veia molt apassionat a aconseguir que la gent lligada al futbol hi participés més. «Has d'estar més a prop, ens hem d'ajuntar», em deia Platini.

Al cap de poc va passar a ser president de la UEFA i la resta és història coneguda. Em va semblar estrany que ja s'hagués barallat amb Blatter, perquè sempre havia estat molt al seu costat pel que fa a l'organització i el tema futbolístic. Però després d'haver vist baralles de matrimoni trencats després de 40 anys de relació ja no em sorprèn res.

Platini va ser un futbolista enorme, un paio preparat que va estar en els millors equips, que ho va guanyar tot, que ha seguit participant en el món del futbol i que té experiència en la conducció a través de la UEFA. Però, sincerament, no crec que pugui fer sinó el mateix si arribés a presidir la FIFA. Fora que tingui la intenció de trencar amb les estructures.

Organitzacions mafioses

Potser sona dur, però s'ha de dir: són organitzacions de tipus mafiós. Si un té una Conmebol corrupta, una Concacaf corrupta, una UEFA que no és transparent, federacions que no són transparents, i a sobre no hi ha control, llavors la cosa és molt complexa.

Estem parlant de la conducció d'un dels negocis més brillants que existeixen. Gairebé no requereix inversió i l'administració no hi posa pràcticament res. La FIFA l'única cosa que fa és recollir el que la gent i els equips generen econòmicament.

Ara es debat sobre els diners que va rebre Platini de la FIFA i jo no sóc qui per jutjar l'honorabilitat d'una persona, però crec que la discussió no ha d'acabar en aquest punt. La FIFA, igual que confederacions com la Conmebol o federacions com l'Argentina, s'han establert com llocs inexpugnables.

Notícies relacionades

Sembla com si existís una casta superior de genis que gestionen tota la història del futbol i això no hauria de ser així. Crec que hi hauria d'haver un altre tipus de participació. Són massa els diners que entren i massa difícils de controlar si no és a través d'algú que estigui per fora. Els Estats haurien d'estar més atents i també es necessitaria la participació més directa de les associacions de futbolistes i d'entrenadors. Com ja he dit, crec que s'hauria de crear un comitè d'honor de gent pròxima al futbol que pugui donar la seva opinió, que vigili, participi i ajudi a aturar totes aquestes bogeries.

El fet d'haver sigut futbolista, malgrat tot, no et garanteix capacitat per conduir un organisme com la FIFA. És important en la formació i et fa tenir més coneixement des de dins. Però com deia Hipòcrates, el que només sap de medicina, no sap ni de medicina. O en aquest cas, el que només sap de futbol, ni de futbol sap. No crec que els problemes es resolguin des de Platini.