El debat dels recursos

Nuclear, sí gràcies

S'ha d'apostar per l'energia atòmica, que és neta, segura i sostenible, fins a aconseguir la de fusió

3
Es llegeix en minuts

Després de l'accident de Fukushima, es va tornar a activar el debat sobre la conveniència d'utilitzar energia nuclear. Sembla increïble que a aquestes altures se segueixi suscitant tal debat, que és més polític que científic. Ningú està dient que hagi de ser l'única font d'energia o bé que l'haguem de fer servir sempre. La producció de l'energia que proveeix els països industrialitzats ha de provenir d'una combinació eficient de diverses fonts d'energia. I l'energia nuclear s'ha d'utilitzar mentre no tinguem una font d'energia alternativa millor.

AVUI DIA ja s'està parlant de l'energia de fusió com el pas tecnològic següent en matèria energètica. Però d'acord amb un dels principals experts en aquest camp, Steven Cowley, tal energia es podria començar a implantar a partir del 2040. França farà el primer pas important en aquesta direcció quan a mitjans del 2020 hagi construït i arrencat el reactor internacional experimental termonuclear.

S'ha d'entendre l'energia nuclear com una tecnologia pont fins a la implementació de l'esmentada energia de fusió o una altra que es pugui desenvolupar. Fins a aquest dia, l'aposta ha de ser clara i inequívocament per la nuclear. Una energia neta, segura i sostenible. És cert que l'energia nuclear té una percepció negativa entre un sector de l'opinió pública, no majoritari però sí molt sorollós. Però aquesta percepció no se sosté quan de forma científica (ideologies a part) es descriu l'energia nuclear.

Les centrals nuclears no emeten gasos d'efecte hivernacle i, per això, contribueixen a reduir les taxes de contaminació. Aquestes centrals, a diferència de les energies renovables, requereixen àrees petites per a la seva implantació i no només no alteren el medi ambient pròxim, sinó que propicien la generació d'ecosistemes nets i saludables al seu voltant. Per exemple, l'aigua que s'utilitza per refredar el reactor no entra mai en contacte amb materials radioactius i no conté contaminants que puguin posar en perill la vida aquàtica circumdant. El mite de la perillositat dels residus no se sosté ni un segon. Aquests són exhaustivament controlats i emmagatzemats seguint les mesures de seguretat més estrictes. A més, cada vegada es reciclen en més quantitat, cosa que ha reduït de manera notable el seu volum. Precisament, la nuclear és l'única indústria capaç de controlar al gram de forma segura els seus residus i evitar qualsevol impacte negatiu contra el medi ambient. Estem davant una energia neta, acumulable i segura, que garanteix un subministrament energètic a preus raonables, i que contribueix de manera notable a reduir la dependència energètica i fer més competitives les economies que s'hi recolzen. En el cas espanyol, l'enorme dependència energètica que tenim limita la nostra sobirania i encareix l'ús d'energia.

No s'ha de confondre un cas excepcional com Fukushima, que s'hauria d'haver construït en una altura més elevada, però que va resistir un terratrèmol combinat amb un sisme submarí sense que es produís l'apocalipsi nuclear, mentre calculaven les subvencions que rebrien les seves caríssimes energies renovables. I només és possible referir-se al desastre de Txernóbil, com a exemple del que no ha de passar mai, és a dir, un sistema polític tirànic i corrupte, despreocupat de la seva pròpia població, que va ser el creador de les circumstàncies que van desencadenar tal situació.

SI PER A EUROPA l'energia nuclear és important, per al nostre país és essencial desenvolupar un model energètic i productiu pont (fins a implantar noves fonts) que descansi a ampliar el nombre de reactors, de tal manera que reduïm la nostra dependència, abaratim l'energia, garantim el subministrament i es contribueixi a la creació de llocs de treball directes i indirectes, qualificats i no qualificats.

A més s'impulsaria de forma notable l'R+D+I vinculat a l'energia nuclear, pel que fa a construcció, manteniment, reciclatge i emmagatzematge, que implicaria el fet que cadascun dels processos anés resultant més barat i exportable. Aquest know how podria ser exportat a tercers països, i es generaria un immens volum de negoci.

Notícies relacionades

Sota cap concepte podem abandonar-nos a models basats en el carbó, el gas o les energies renovables, excepte com a producció complementària a la que hauria de ser la nostra font principal, l'energia nuclear. Aquests altres models són més cars, menys predictibles, més agressius amb el medi ambient i no són sostenibles. Que qui pren les decisions, se n'adoni per sempre, nuclear sí, per descomptat.

Professor de Relacions Internacionals de la Complutense de Madrid