Com limita el crèdit el fet d'aparèixer en un llistat de morositat

1
Es llegeix en minuts

Nou rècord en la mora de la banca espanyola. Segons els últimes dades del Banc d'Espanya, va tornar a pujar al juliol, quan els crèdits dubtosos a particulars i empreses van arribar a l'11,9%, tres dècimes més que al juny.

Aparèixer en un llistat de morositat complica, limita i encareix la concessió de crèdit. Abans d'aprovar un préstec, les entitats estudien molt a fons el perfil financer dels sol·licitants i el fet de constar en una d'aquestes llistes (ASNEF, RAI…) en pot frenar la concessió.

A l'agost, un 17,84% de les sol·licituds de préstecs que es van portar a terme a través del comparador de préstecs personals Bankimia corresponien a persones que apareixien en llistats de morositat. I només un 2,2% d'ells hi van trobar una solució.

En aquests casos, hi ha bàsicament tres vies per aconseguir finançament: empenyorar el cotxe, obtenir liquiditat a través d'una garantia hipotecària i, en casos molt concrets, sol·licitar un minicrèdit.

El percentatge de persones moroses que van sol·licitar un crèdit a l'agost va ser cinc punts més baix al de desembre del 2012, quan incloïa el 22,12% de les peticions. I també inferior al comptabilitzat a l'abril (19,45%), el maig (18,98%) i el juliol (18,25%) d'aquest any. Només al juny el percentatge de deutors amb impagaments que van iniciar els tràmits per aconseguir un préstec va ser menor, del 16,45%.

En total, la quantitat mitjana de diners sol·licitada a l'agost va pujar als 8.918,42 euros, i la xifra va ser més gran entre les persones sense deutes pendents que entre les que apareixien en llistats de morositat. Les primeres van demanar de mitjana 9.419,82 euros pels 6.646,6 de les segones.

Notícies relacionades

Experts de Bankimia recorden que, abans de demanar un préstec, si s'apareix en un llistat de morositat, “és convenient valorar sortir-ne, encara que es consideri que el deute que s'imputa és injust”.

També recomanen “prudència” i “sentit comú”. “A vegades no hi ha més remei que demanar un crèdit però s'ha d'avaluar, entre altres, si es podran tornar els diners que es demanen i per a què s'utilitzaran”, sentencien.