La comissió per obertura d'una hipoteca mitjana

3
Es llegeix en minuts

Tenir associades les operacions financeres més freqüents a un banc o una caixa que opera a través d'internet segueix resultant més barat que fer-ho a través de les oficines bancàries tradicionals. I és que les comissions que es cobren, en tots els aspectes, són menors a la xarxa que a les sucursals.

Així es desprèn d'un estudi, portat a terme pel comparador de productes financers Bankimia, en què s'han analitzat les comissions màximes que cobren les principals entitats 'offline' i 'online' que operen a Espanya.

S'han avaluat les sumes que es cobren per al manteniment d'una compte corrent, la sol·licitud i operatòria amb targetes clàssiques de l'entitat, l'estudi i obertura d'una hipoteca i un descobert. Totes les dades corresponen a les retribucions màximes i que publiquen bancs i caixes en els seus taulers d'anuncis.

Les despeses associades a una hipoteca són un dels aspectes amb més diferències entre entitats. Les 'offline' cobren de mitjana una comissió per estudi de l'1% i una d'obertura del 2,6%. La primera és gairebé inexistent a la banca online (0,06%) i la segona, més d'un punt inferior: un 1,25%.

Així, les despeses d'obertura d'una hipoteca sol·licitada en una oficina tradicional serien més del doble que en una oficina 'online'. Prenent com a base l'import mitjà de les hipoteques sol·licitades durant el mes de juny a Espanya, 97.495 euros, segons dades de l'Institut Nacional d'Estadística, en el primer cas es pagarien 2.534,87 euros pels 1.218,68 euros del segon: 1.316,19 euros de diferència.

Una altra de les grans diferències es troben en el manteniment mitjà d'un compte corrent. A través d'una oficina tradicional costa 52 euros a l'any (pot moure's entre els 40 euros que sumen BBVA o Kutxa i els 60 euros anuals de Banc Sabadell) mentre que les entitats que operen a través d'internet no apliquen cap cost extra.

També les targetes de crèdit (i les seves operatòries) resulten més econòmiques a través d'internet. Una targeta de crèdit del tipus Visa “classic”, de les més utilitzades en el mercat, d'una entitat 'offline' suma una comissió mitjana de 34,88 euros mentre que en les entitats 'online' a penes arriba als 30. Concretament, 29,4 euros.

En aquest aspecte s'ha de tenir en compte que existeixen entitats que operen a través d'internet, com ING Direct, amb què es poden adquirir targetes sense cap tipus de cost.

Les comissions als caixers

Pel que fa a les extraccions de diners, sempre que es facin a dèbit, ni les entitats tradicionals ni les que treballen a la xarxa cobren cap comissió si es porta a terme a través dels seus caixers.

Però hi ha notables diferències en el cas que es faci en un caixer que pertanyi a la mateixa xarxa però que depengui d'una altra entitat financera o en un d'una altra xarxa. En el primer cas les entitats tradicionals cobren de mitjana una comissió de l'1,67% de l'import que s'extregui, sent el mínim 1,4 euros. El percentatge baixa a l'1,35% (import mínim 0,72 euros) a les 'online'.

Notícies relacionades

Les comissions s'incrementen en el cas que el caixer en què es treguin els diners estigui supeditat a una altra xarxa. Són del 4,22% de mitjana (amb un mínim de 3,38 euros) en el cas 'offline' i del 3,60% (2,50 euros mínim) en el cas 'online'.

El descobert en compte és un altre dels aspectes que resulta més barat fer-ho en una entitat 'online'. I és que, per aquest aspecte, solen cobrar una quantitat fixa, de mitjana 13,75 euros. Per la seva part, les oficines tradicionals solen cobrar un percentatge sobre la quantitat més elevada (de mitjana un 4,16%) i tenen una quantitat mínima (14,28 euros).