Els escàndols d'espionatge

¿Herois o traïdors?

Manning, Assange i Snowden han disfressat de gesta la perversió moral de filtrar secrets

3
Es llegeix en minuts

Robar i filtrar dades no és res nou. Avui el perill és la capacitat per difondre-les globalment, el seu impacte en l'opinió pública i els avantatges que obtindran tercers actors. L'enorme audiència potencial i els possibles beneficis econòmics d'aquesta activitat es converteixen en un incentiu per cometre alta traïció per part de subjectes que disfressen la seva perversió moral de gesta digna de Robin Hood. Un d'aquests individus, el soldatBradley Manning,ha rebut una merescuda condemna als Estats Units, que esperem que compleixi íntegrament. Altres, com el fundador de WikileaksJulian Assangei l'analista de dadesEdward Snowden,s'escapen ara per ara de l'acció de la justícia. Recapitulem breument.

El maig del 2010,Manningva ser arrestat després de descobrir-se que havia descarregat il·legalment informació molt sensible relacionada amb aspectes diplomàtics i militars dels Estats Units. No content amb això, es va posar en contacte ambAssangeper facilitar-li el material robat perquè el publiqués a internet. L'Administració d'Obamava intentar fer recapacitarAssangesobre el seu propòsit de difondre una informació robada i que comprometia severament la seguretat dels soldats i els agents nord-americans. Va ser en va. Àvid de popularitat i calculant els ingents beneficis que rebria,Assangeva seguir endavant. Ell mateix va reconèixer aThe Sunday Times(el desembre del 2010) que Wikileaks va arribar a ingressar gairebé 100.000 euros al dia arran de les filtracions, a més a més de la venda dels drets d'un llibre sobre l'escàndol per 1,12 milions d'euros. Però les coses no van sortir com s'esperava i es va veure encerclat per la justícia britànica. Això el va portar a sol·licitar i obtenir asil a l'Ambaixada de l'Equador al Regne Unit, on continua des del 2012. I si surt d'allà serà extradit a Suècia, on està imputat per dos casos de violació. Si és culpable, complirà la condemna, i és d'esperar que abans o després acabi rendint comptes per les seves filtracions il·legals davant la justícia dels Estats Units.

El còmplice necessari,Manning, ha estat trobat culpable de 19 dels 21 càrrecs que se li van imputar, i aquest traïdor afronta una llarga condemna en una presó militar. Va sortir exculpat del càrrec principal, ajudar l'enemic, però això no pot amagar la traïció i la deslleialtat comeses contra el seu país i els seus companys, perquè arra de les seves filtracions els seus moviments i emplaçaments van quedar al descobert, una enorme alegria per als enemics dels Estats Units. De forma patètica,Manningva declarar davant el tribunal en l'última sessió: «Sento haver ferit gent amb les meves accions i sento haver ferit els Estats Units». Reconeix, per tant, la traïció comesa i els seus efectes.

Arribem llavors aSnowden,un analista de dades que treballava per a una companyia relacionada amb l'Agència Nacional de Seguretat (ANS). Un miserable que ha reconegut en una entrevista concedida aquest mes al diari xinèsSouth China Morning Postque va entrar a treballar en aquella agència amb l'única idea de recollir dades sobre les seves activitats. Abans de prosseguir s'ha d'assenyalar que tantManningcomSnowdenhavien firmat de forma voluntària el formulari número 132 del Departament de Defensa dels Estats Units, un acord pel qual es comprometien a no filtrar informació classificada atès el seu valor per als interessos vitals i per a la seguretat dels EUA, i per extensió la dels seus aliats.

Notícies relacionades

Només per aquest fet tots dos són uns traïdors de la pitjor espècie. Però el més greu és el cas deSnowden, per dos motius. Primer, perquè reconeix haver planejat les seves activitats il·legals. I segon, perquè no s'ha limitat a filtrar dades, sinó també els procediments secrets amb què s'obté la informació, procediments que, per exemple, han evitat en els últims dos anys la comissió de desenes d'atemptats d'enorme gravetat, una gran part dels quals més enllà dels Estats Units. Segur que els terroristes ja n'han pres bona nota i es disposen a aplicar el que han après.Snowden,mentrestant, ha obtingut asil a Rússia, on acabarà compartint amb els seus amfitrions, sota l'amenaça de l'extradició, la informació que encara no ha estat filtrada. ¿Ja està content el sinistre traïdor?

No siguem ingenus: la política nacional i internacional requereix determinats procediments i transaccions morals en pro de servir i protegir interessos més grans. ¿Que potser no sabíem tots que les grans potències i tothom qui pot espien? Sincerament, prefereixo que m'espiïn i em protegeixin els Estats Units que no pas que ho facin altres actors. El tan comentat espionatge és necessari enmig de l'actual guerra contra el terror.Manning, Assange iSnowdenno són herois, sinó criminals als qual cal desitjar el compliment de llargues condemnes de presó.