L'adéu a l'IRPH s'allarga, almenys, fins a l'octubre

2
Es llegeix en minuts

Sis mesos més com a mínim. L'Índex de Referència dels Préstecs Hipotecaris (IRPH), interès que apliquen les caixes i els bancs en alguns préstecs hipotecaris es continuarà vigent fins a octubre. Si en aquesta data no s'ha trobat un valor substitutori, el Banc d'Espanya (BdE), organisme que els supervisa, el seguirà publicant. I així serà fins que n'hi hagi un.

Una ordre ministerial va establir que a partir del 29 d'abril de 2012 tant l'IRPH de bancs com el de caixes, i l'índex CECA es deixaven d'utilitzar en hipoteques. Amb tot, seguirien aplicant-se en els préstecs que, firmats amb anterioritat, l'haguessin establert com a valor de referència.

"Continuen sent considerats aptes, a tots els efectes, en els préstecs a interès variable que els tinguessin com a tipus de referència" i haguessin estat "formalitzats abans del 29 d'abril del 2012", argumenten sobre el tema fonts del Banc d'Espanya consultades pel comparador d'hipoteques Bankimia.

En aquest sentit, es va entendre que un any després d'aquesta data els tres valors deixarien de publicar-se. Però la data en què deixaran de ser vigents s'ha allargat sis mesos més. I és que, segons l'organisme regulador, l'adéu dels tres valors s'ha de produir "transcorregut un any de l'entrada en vigor d'aquesta (l'ordre EHA/2899/2011) i la seva normativa de desenvolupament, és a dir, el 6 d'octubre del 2013".

Això sí, deixaran de ser vàlids "sempre que en aquest termini s'hagués establert el corresponent règim de transició per als préstecs afectats". És adir, hi hagi un substitut. So no s'estableix, "el BdE seguiria publicant-los, de conformitat amb el que s'estableix en la mateixa disposició transitòria de l'ordre", han explicat fonts de l'organisme.

Amb tot, i encara que l'IRPH de bancs i caixes digui adéu, l'IRPH del conjunt d'entitats se seguirà publicant. Ja que en l'establiment del seu valor hi “intervenen tots els bancs i caixes”, precisen des del BdE. I argumenten: "És per això que la desaparició dels dos índexs (bancs i caixes) no repercuteix en el seu càlcul".

Hipoteques referenciades a IRPH

Notícies relacionades

En principi, els titulars d'hipoteques referenciades a l'IRPH de bancs o a l'IRPH de caixes no haurien de tenir problemes a l'hora d'establir un substitutiu: en el contracte del préstec ha d'aparèixer el valor que s'haurà d'aplicar en el futur. Si no estigués detallat, el prestatari hauria de buscar una solució amb l'entitat financera.

En aquest sentit, l'Associació d'usuaris de Bancs, Caixes i Assegurances (ADICAE) ha sol·licitat al Govern que "articuli un bon règim transitori en què s'equilibrin les posicions de les parts". I recomanen als consumidors afectats que "vagin a un expert independent perquè els orienti i informi sobre com actuar".