Hipoteca inversa i qualitat de vida per a la gent gran

2
Es llegeix en minuts
Avis i néta, en un carrer de Barcelona.

Avis i néta, en un carrer de Barcelona. / ARXIU / JULIO CARBÓ

Actualment l'accés al crèdit resulta gairebé impossible per a qualsevol, però un dels col·lectius més desafavorit és, sens dubte, el de persones més grans de 65 anys o gent en situació dedependència idiscapacitat.

Les entitats veuen aquest col·lectiu com un grup de risc pel que fa al finançament, i per això al mercat trobem pocs productes destinats a ells. No obstant, les possibilitats no són nul·les. La hipoteca inversa, per exemple, salva tant les necessitats del col·lectiu com els riscos que entén l'entitat.

Els principals dubtes que poden sorgir al voltant de lahipoteca inversa:

¿Què és una hipoteca inversa?

Lahipoteca inversaés un tipus de préstec dirigit a més grans de 65 anys o a persones amb dependència o discapacitat. Consisteix a oferir liquiditat al client a canvi d'una garantia hipotecària. Això significa que l'entitat oferirà una quantitat de diners al client --normalment en forma de quotes mensuals-- a canvi que hi hagi com a garantia en el contracte unavivenda ja pagada.

Al posar a disposició de l'entitat la vivenda, en cap cas es perd la titularitat de la casa. Simplement es firma que en cas que el banc demani la devolució del préstec, la casa serveix com a moneda de canvi. Tampoc ha d'abandonar eldomicili.El client segueix disfrutant de la seva vivenda de forma habitual.

¿Quants diners dóna el banc en una hipoteca inversa?

En el moment de sol·licitar una hipoteca inversa el primer que farà el banc és taxar la vivenda. El valor de taxació de la vivenda servirà a l'entitat per decidir quants diners presta a la persona. Normalment el préstec se sol oferir en diferents quotes periòdiques, tot i que a vegades l'entitat pot oferir tot el préstec d'una sola vegada, en una única quota.

¿Per què sol·licitar una hipoteca inversa?

Els motius pels quals es pot sol·licitar una hipoteca inversa són personals i diversos. Aquest producte neix amb la finalitat de respondre a una necessitat viva en el mercat: oferir finançament a un col·lectiu sempre rebutjat per les vies de finançament habitual.

En general, la hipoteca inversa acostuma a funcionar com a complement a les baixes pensions, o bé com a complement d'ingressos per millorar la qualitat de vida del sol·licitant.

¿Quins riscos assumeixo en una hipoteca inversa?

Una hipoteca inversa no és un producte de risc. Pot presentar, això sí, alguns inconvenients molt variats com: les despeses de gestió i d'obertura, i les despeses de notaria; d'altra banda, el limitat nombre d'entitats que comercialitzen aquest tipus de producte, o fins i tot l'afecció psicològica que pot suposar posar a disposició del banc un bé de primera necessitat important per a la persona.

I el més important, ¿com torno el préstec?

Notícies relacionades

En el moment que mori el client, els hereus seran els que hauran de liquidar el deute. Per a això, podran: liquidar el deute amb els seus propis diners i quedar-se amb la casa, vendre la casa per pagar el deute i quedar-se amb la diferència, o bé,sol·licitar una nova hipotecaper mantenir la vivenda en cas que no puguin fer front al deute en aquell precís instant.

Més informació al canal deFinances personalsdeBankimiaa EL PERIÓDICO.