ELS PROBLEMES DE LA CASA REIAL
Els prínceps i els principis
A la Monarquia, ratificada fins ara de manera tàcita a Espanya, li ha arribat l'hora de la veritat
¿Què significa un rei per a qualsevol dels ciutadans? Aquesta pregunta se la fan avui els partidaris i els adversaris d'aquesta figura inamovible que representa l'Estat. Ningú l'ha escollit, però se l'ha anat ratificant. ¿Què passa ara perquè a Espanya aquesta ratificació tàcita es comenci a posar en qüestió?
Hi ha dos elements. El primer és l'escassa adaptació de la institució monàrquica a la modernitat democràtica. El Monarca és en si mateix un vestigi del passat que rep la seva legitimitat per una cosa tan estranya com el flux sanguini. És ben poca cosa en els temps meritocràtics que corren. El segon és el manteniment del providencialisme en les cultures polítiques inestables.Joan Carles Iarriba al poder després de la mort deFrancoi això concita una curiosa unanimitat. Per als franquistes és un successor legítim, i per als antifranquistes, un actor del canvi necessari. El providencialisme no és nou en aquesta Espanya tradicionalment sotmesa a la fascinació dels personatges salvadors.
El providencialisme de certs governants neix de la necessitat de la gent de trobar esperances en l'erm polític. El joancarlisme no és una ideologia, però sí una manera de ser integradora i alliberadora dels fastos del passat. Durant molts anys la Corona anava emetent missatges clars d'una família que estava cridada a ser la desinència de la igualtat. La figura del Rei era en aquells primers anys de Monarquia la delprimus inter pares. No era estrany que els espanyols de tot l'arc parlamentari engreixessin les llegendes urbanes del recent sobirà. El Rei esportista que havia auxiliat un esquiador a Vaquèira o el Rei independent que plantava els seus escortes i que auxiliava amb la seva motocicleta un altre motorista amb el seu vehicle avariat. Eren els temps en què les revistes de paper cuixé seguien les aventures juvenils del príncep hereu i de les infantes amb titulars d'una humilitat exquisida:El príncep hereu es va divertir en una discoteca com qualsevol jove de la seva edat. I probablement tot aquell conte de fades règies era cert.
Perquè el joancarlisme tendia a insistir en la humanització del que era sagrat i es feia èmfasi a passar del poder per la gràcia de Déu a la pantomima de la igualtat. Mentrestant, els estrategs de la Zarzuela es van esforçar a fer de la Casa Reial un petit exèrcit diplomàtic i somrient d'ambaixadors filials que s'anaven instal·lant, casant i representant-se en els diferents llocs d'Espanya. Aquells anys a cavall de l'Expo i els Jocs Olímpics van ser sens dubte els més brillants de l'acció de relacions públiques de la Corona.
Va aparèixer també un nou concepte més espuri. El Rei ja no podia ser tractat com un personatge providencial. No en vaFrancohavia mort feia molts anys. Del que es tractava ara era d'insistir en aquella suposada igualtat a partir d'un concepte absolutament nou: la feina. El Rei d'Espanya no havia de ser vist com una rèmora dels pressupostos públics sinó com un funcionari més de la cúpula de l'Estat.Joan Carleses convertia d'aquesta manera en un assalariat assegut al seu despatx i dedicat a les tasques de representativitat pròpies de la seva condició. Sens dubte devia ser un salari insuficient, perquè en determinades ocasions la Casa Reial va acceptar generoses contribucions d'industrials, amics i financers destinades a sufragar un iot nou. Però res d'això importava en aquells anys de vaques grasses. O potser el salari reial era massa suficient, perquè només així s'entén que el patrimoni personal del sobirà sigui un dels secrets més ben guardats del regne.
Notícies relacionadesEl joancarlisme no té cort visible. I és d'agrair. Però alguns sectors mediàtics de Madrid van començar a buscar-li les pessigolles davant de determinades actituds gratuïtament autoritàries. Per méschusqueroque fos el presidentChávez, una bona part de l'Amèrica Llatina va experimentarr una fuetada colonial al sentir la profunda frase que el Rei de les Espanyes li va etzibar, aquell sonor «¿per què no calles?». Algú estava perdent els nervis a la Zarzuela i l'antiga diplomàcia règia s'anava fonent innecessàriament en les aigües del conflicte.
I de cop i volta ha arribat l'hora de la veritat. La crisi ha fet que els ciutadans no només busquin la responsabilitat en els seus governants sinó que no es neguin a assenyalar amb el dit els corruptes. Aquells joves que es divertien com qualsevol altre jove de la seva edat han crescut. I ara es troben amb les seves conductes sotmeses al microscopi d'una opinió pública que ja ha deixat de creure en la providència. Ja sigui un elefant mort, un burgès empalmat o un escandalós afany de lucre, la Casa Reial és ara un decorat de l'Aquí no hay quien vivai la Corona ja no és d'or sinó d'espines.