La clau
Judicis, prejudicis i perjudicis
Estem accelerats. Les crisis ètica, econòmica i institucional, la crispació política derivada d'aquestes últimes i el consum compulsiu d'informació no sempre contrastada en una societat hiperconnectada, entre altres factors, ens converteixen en testimonis d'una vertiginosa successió d'esdeveniments les causes i efectes dels quals no acabem de percebre. Convé agafar-se temps, analitzar a fons els fets i extreure'n conseqüències.
Posem tres exemples recents, aparentment dispars però connectats entre si: la mort d'Hugo Chávez, el cessament del fiscal superior de Catalunya i el relleu de l'ambaixador de la Generalitat a Brussel·les.
EL PERIÓDICO va titular en portada la mort del líder veneçolà amb un eloqüent «El cabdill calla», àmpliament qüestionat a les xarxes socials i per alguns lectors. Ens van retreure que definíssim com a «cabdill» un president democràticament elegit i que evoquéssim el «¿per què no calles?» que al seu dia li va deixar anar el rei Joan Carles. Si bé les crítiques tronen i les conformitats guarden silenci, aquest sever judici als que censuren els tics autòcrates de Chávez delata un acusat prejudici del progressisme, que consent als líders autoproclamats d'esquerres conductes que condemna quan procedeixen de jerarques dretans.
A un judici sumaríssim similar ha sotmès el PP el fiscal Martín Rodríguez Sol, partint del prejudici que defensar el dret a decidir dels catalans, fins i tot rebutjant una consulta il·legal, l'inhabilitava per servir l'Estat. No compta la vàlua professional; només l'adhesió a la ideologia imperant.
Però és que el relleu del prestigiós ambaixador del Govern a Brussel·les, Joan Prat, pel funcionari Pere Puig reflecteix idèntic paradigma: l'important no són els mèrits d'un càrrec públic, sinó la seva fidelitat indestructible a la causa, en aquest cas el sobiranisme.
Notícies relacionadesProscripció dels matisos
Els judicis basats en prejudicis comporten, al seu torn, un greu perjudici al debat polític: la proscripció dels matisos i del contrast d'idees, fonament de tota democràcia i de qualsevol ecosistema saludable de comunicació.