LA MORT DEL CABDILL BOLIVARIÀ

El líder d'un sistema autoritari

"Només desitjo que les coses vagin pel seu camí com ha demanat Capriles i que en les eleccions que s'han de convocar guanyi el candidat de la Mesa de la Unitat"

1
Es llegeix en minuts
Maduro (al centre) anuncia la mort de Chávez, aquest dimarts a Caracas.

Maduro (al centre) anuncia la mort de Chávez, aquest dimarts a Caracas. / EFE

Dimarts al migdia vaig posar a Madrid Telesur, que és la cadena de televisió auspiciada pel Govern d'Hugo Chávez per a Amèrica. Vaig sentir el portaveu del Govern veneçolà i posteriorment Nicolás Maduro com parlaven de la situació crítica d'Hugo Chávez. Posteriorment es va reunir el Govern. I vaig baixar a votar al ple [del Senat] i els vaig comentar als meus companys. "Em sembla que Chávez està a les acaballes". I així va ser. No em va agafar de sorpresa, tret de la quantitat de trucades i de missatges que vaig rebre després, curiosament de tot arreu menys dels mitjans bascos. [El socialista Txiki] Benegas i jo som els dos únics polítics bascos en actiu veneçolans, nascuts a l'exili dels nostres pares, que alguna cosa sabem de què ha suposat el chavisme a Veneçuela, però com que es funciona amb quotes, sobretot a Radio Euskadi i no amb notícies, doncs així ens va. Professionalitat zero.

En la mort d'una persona, respecte. Ja hi haurà temps per analitzar la seva obra, què va fer i què no va fer, la feblesa del sistema, no haver-li fet cas al seu dia a Uslar Pietri que demanava "sembrar el petroli", per tots els governs, l'absència d'una poderosa classe mitjana per consolidar una democràcia i no un sistema autoritari com ha estat el del militar desaparegut.

En les eleccions de l'octubre vaig votar al consolat de Bilbao per Henrique Capriles. Chávez no ens va deixar anar a les eleccions de "convidats observadors". I a Euskadi va guanyar Capriles, no el candidat de l'Esquerra Abertzale, que va treure un diminut 5%. Que els mitjans bascos tinguin en compte aquest resultat i no ens vinguin a parlar del chavisme dels bascos. Però va guanyar a Veneçuela que és on havia de guanyar.

Notícies relacionades

Només desitjo que les coses vagin pel seu camí com ha demanat Capriles i que en les eleccions que s'han de convocar guanyi el candidat o la candidata del MUD (Mesa de la Unitat). Avui, respecte per Chávez, condol a la família, al Govern i als seus votants.

http://ianasagasti.blogs.com/mi_blog/