ELECCIONS A SUD-AMÈRICA

El futur president de Veneçuela i els drets humans

"Amnistia Internacional ha instat el nou Govern a afrontar la crisi de seguretat ciutadana que afecta els ciutadans de les principals ciutats del país"

2
Es llegeix en minuts
Capriles assenyala al cel durant el seu míting a Caracas, aquest dilluns.

Capriles assenyala al cel durant el seu míting a Caracas, aquest dilluns. / REUTERS / CARLOS GARCIA RAWLINS

El guanyador o guanyadora de les eleccions presidencials que tenen lloc el 14 d'abril aVeneçuela ha de posar en marxa polítiques que assegurin la completa protecció dels drets humans al país, ha dit aquest divendresAmnistia Internacional.

"Encara que hem vist avenços a Veneçuela, en particular en matèria de drets econòmics i socials per als sectors més vulnerables, el nou president haurà d'afrontar grans desafiaments si el país vol complir totes les seves responsabilitats en el camp dels drets humans", ha asseguratGuadalupe Marengo,directora del programa d'Amèrica d'Amnistia Internacional.

En una carta enviada als candidats i les candidates presidencials, Amnistia Internacional subratlla la urgència que Veneçuela rescindeixi la seva retirada de laConvenció Americana sobre Drets Humansi, conseqüentment, de la jurisdicció de laCort Interamericana de Drets Humans.

"Elno-respectede la Convenció Americana de Drets Humans suposa una ofensa a les víctimes de violacions de drets humans a Veneçuela, a qui es nega la possibilitat d'utilitzar aquesta important instància de protecció jurídica internacional", ha assegurat Marengo. "El nou president de Veneçuela ha de revertir aquesta decisió tan aviat com sigui possible".

A més, Amnistia Internacional ha instat el nou Govern a afrontar la crisi de seguretat ciutadana que afecta els ciutadans de les principals ciutats del país.

L'organització ha dit que tota política de seguretat ha de respectar els drets humans.

"Les autoritats han de posar en marxa una política de control d'armes i municions, investigar les nombroses denúncies d'abusos als drets humans comesos per les forces de seguretat, i establir un programa d'atenció a familiars de víctimes i supervivents de la violència", ha dit Marengo.

L'organització ha declarat que el nou Govern haurà d'encarar els problemes que hi ha als centres de detenció a Veneçuela.

"Moltes presons estan abarrotades i les condicions de vida són deplorables, amb freqüents enfrontaments entre diferents grups de presoners", ha dit Marengo. "Queda molt per fer en aquest camp. És fonamental que s'incrementi la celeritat d'actuació del sistema judicial perquè els acusats puguin ser jutjats més ràpidament i això ajudi a reduir la superpoblació a les presons".

Un altre assumpte d'importància per a Amnistia Internacional és el respecte a la llibertat d'expressió i associació.

"Amenaces i intimidacions contra persones que expressen opinions en contra delGovern són freqüents i tendeixen a deteriorar aquests drets a Veneçuela. Aquesta situació ha de canviar".

Els drets de les dones també han de ser tinguts en compte. L'Assemblea Nacionalva aprovar fa sis anys una llei orgànica sobre el dret de les dones a una vida lliure de violència, però la falta de desenvolupament reglamentari de la llei i la falta de cases d'alberg per a dones que han estat víctimes de violència segueixen exposant dones i nenes a violacions de drets humans.

"És imprescindible que el nou president o presidenta prioritzi en els plans de Govern la protecció i promoció dels drets humans, en especial aquestes prioritats assenyalades per la nostra organització. Uns canvis significatius en algunes polítiques podrien canviar decisivament la vida de les persones. Els els exigirem al nou Govern durant els pròxims sis anys", va dir Guadalupe Marengo, directora del programa d'Amèrica d'Amnistia Internacional.

Notícies relacionades

Informació de context: Les eleccions presidencials que se celebren a Veneçuela aquest diumenge hauran d'elegir el successor o successora del presidentHugo Chávez,que va morir el 5 de març passat.Amnistia Internacional va enviar una carta als candidats i les candidates que competeixen en les eleccions el 20 de març passat.

http://ianasagasti.blogs.com/